Motion till riksdagen
2003/04:Fö217
av Margareta Sandgren (s)

Åtgärder för att förhindra oljekatastrofer i Östersjön


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att genom överenskommelse med övriga Östersjöländer möjliggöra att första räddningsfartyg på plats kan ingripa vid olyckstillbud.

Motivering

På försommaren 2003 förliste det kinesiska fraktfartyget Fu Shan Hai efter en kollision med ett polskt fartyg utanför Sveriges sydkust vid Bornholm. Ombord på fartyget fanns 1 680 ton olja som efter förlisningen läckte från fartyget. Den svenska kustbevakningen var snabbt på plats och hade möjligen kunnat bärga fartyget till grundare vatten och förhindrat de förödande konsekvenserna på den svenska sydkusten.

Hindret för ett sådant initiativ var att danska myndigheter inte gav tillräckligt snabbt besked om tillåtelse för svenska kustbevakningen att ingripa. Svens­ka miljöfartyg tilläts inte heller till en början att delta i arbetet att förhindra oljan att nå land.

Oljan drev in mot sydkustens sandstränder. Fågelliv och sjöliv tog stryk. Saneringsarbetet blev omfattande, men ändå framgångsrikt. Helt rent från olja på stränder och i vatten blev det inte under sommaren, vilket visar på svårigheterna hur effektiva åtgärderna än må tyckas vara.

Det kinesiska fartyget var ett enkelskrovigt fartyg, något som självklart ökar risken för oljekatastrofer vid olyckstillbud. Länderna kring Östersjön, utom Ryssland, har beslutat att enkelskroviga fartyg ska ersättas med dubbelbottnade fartyg.

Idag transporteras mer än 550 miljoner ton gods årligen på Östersjön. Olje­transporterna uppgår till drygt 80 miljoner ton per år. Transporterna över Östersjön ökar kraftigt och fram till år 2015 beräknas godsvolymerna öka med 300 % och oljetransporterna med 40 %.

Oljeutsläppen blir allt fler. Det sker dels genom olyckor, dels genom att far­tyg rensar sina tankar. Men mörkertalet är stort och svårigheterna stora att bevisa gärningen och därmed kunna sätta fast någon för oljeutsläpp.

Miljön runt Östersjön liksom det känsliga innanhavets fågel- och sjöliv drab­bas hårt.

Lärdomen från olyckan i somras och andra oljeläckage från olycksdrabbade fartyg är att åtgärder snabbt måste sättas in för att förhindra att det upprepas. Att enkelskroviga fartyg förbjuds på Östersjön är en självklarhet. Andra åtgärder kan vara skilda farleder och lotsplikt i hela Östersjön. En ytterligare åtgärd, när olyckan väl är framme, är att räddningsfartyg närmast olycksplatsen kan vidta åtgärder utan att invänta tillåtelse från berört land. Om människoliv är i fara inväntas ju inte tillåtelse från något land att gå in med räddningsinsatser. Det borde, genom överenskommelser mellan Östersjöländerna, vara självklart att första räddningsfartyg på plats går in för att förhindra en större katastrof än nödvändigt.

Regeringen bör ta initiativ till åtgärder som både förhindrar att olyckstillbud uppstår och, genom överenskommelser med övriga Östersjöländer, möjliggör att första räddningsfartyg på plats vid olyckstillbud kan vidta åtgärder för att minska katastrofens omfattning.

Stockholm den 26 september 2003

Margareta Sandgren (s)