Motion till riksdagen
2003/04:Fö208
av Gunilla Tjernberg (kd)

Skogsbrandflyget i Västerbotten


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en översyn angående ett återupptagande av skogsbrandflyg i Västerbotten.

Motivering

Under den gångna sommaren har Västerbotten drabbats av svåra och omfattande skogsbränder. Det har varit oerhört torrt, kanske den torraste sommaren på 50 år enligt expertis. Dessa bränder har lett till avsevärda skador både på det mänskliga planet och på miljön (skador på djur och växter). Bränderna har också medfört betydande ekonomiska konsekvenser, förstörda livsmiljöer, skador på skogen och kostnader för att bekämpa bränderna. Det har drabbat små kommuner som inte har ekonomisk beredskap för sådana betydande ekonomiska skador.

Enligt lagen om civil beredskap har Sveriges kommuner det övergripande ansvaret att på lokal nivå planera och förbereda arbetet inför höjd beredskap eller kris i fredstid.

De många bränderna medförde att räddningstjänstens organisation utsattes för onormalt stora påfrestningar. Uppblossande bränder medförde insatser från brandförsvaret under en hel månad och personal från 12 brandstationer arbetade dygnet runt. Dessutom hjälpte räddningsvärn, frivilliga och privata helikoptrar till. Hjälp kallades även in från försvaret, med hemvärnsmän dygnet runt.

Ansvarig brandchef säger att den militära insatsen var helt avgörande för insatsen. Sommarens många skogsbränder gör att beslutet från staten att dra in skogsbrandflyget nu har ifrågasatts.

I Gävleborgs län tog staten kostnaderna för att låta skogsbrandflyget fortsätta, något som också skulle kunna gälla för Västerbotten.

Stockholm den 24 september 2003

Gunilla Tjernberg (kd)