Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om den kommunala utjämningsskatten.
Syftet med skatteutjämningen är att kommuner där människor tjänar mer skall skicka pengar till kommuner där inkomster och löner är lägre. Det är en särskild pålaga för att beskatta landets tillväxtområden där lönerna är högre än i övriga delar av landet. Det blir en extra skatt, förutom att dessa områden redan står för en proportionellt större andel av i stort alla slags skatteinbetalningar till staten. Vissa statliga skatter är dessutom särskilt riktade mot tillväxtområden, såsom fastighetsskatten.
I tillväxtområden dit människor flyttar är konkurrensen hårdare. Lönerna blir högre när växande företag och andra verksamheter söker nya medarbetare. Samtidigt blir levnadskostnaderna högre. Särskilt tydligt ökar kostnaden för att bo eftersom det tar lång tid att få nya bostäder på plats. Service blir också dyrare och det visar sig bland annat i att den kommunala servicen blir kostsammare både genom högre lönekostnader och utbyggnadsbehov.
Om svenska verksamheter skall kunna vara med i den internationella konkurrensen måste nya verksamhetsidéer kunna växa och dra till sig människor. Rörlighet och förändringsvilja hos alla de människor som är beredda att flytta och pröva nytt är basen för tillväxt. Deras kostnader i form av både ansträngningar och pengar blir en investering som gynnar hela landet. Skatteutjämningen blir en extra skatt särskilt riktad mot de som är beredda till förändring och starkt bidrar till att bygga vår ekonomiska tillväxt.
Hushåll i tillväxtområden får mindre pengar kvar när skatter och boendekostnader är betalda. Det visar sig att t.ex. många stockholmsfamiljer får mindre pengar kvar. Marginalerna till att kunna göra något extra blir obefintliga för många Stockholmshushåll, medan motsvarande hushåll bosatt på annat håll kan ha många tusen kronor över till annat och får ett betydligt större utrymme i hushållsekonomin.
Utjämningssystemen tar ingen hänsyn till att kommun- och landstingservice blir betydligt dyrare i tillväxtkommuner. Lönekostnaderna är högre och ovanpå det läggs att utjämningsskatten tas ur de kommunala budgetarna. Den sammanlagda effekten är att invånare t ex i Stockholmsområdet får betydligt mindre för skattepengarna i form av service, vård och omsorg. Alternativet är att invånarna får betydligt sämre service och vård. Detta visar sig när Stockholms läns landsting drar ner ytterligare i sjukvården och samtidigt höjer skatten.
Utjämningskatten leder till att tillväxtbyggare kommer i kläm och får mindre pengar kvar efter skatt och boende samtidigt som vården och omsorgen blir sämre. Systemet med den tillväxtfientliga inkomstutjämningen bör avskaffas.
Stockholm den 5 oktober 2003 |
|
Anna Lilliehöök (m) |