Motion till riksdagen
2003/04:Fi256
av Lotta N Hedström (mp)

Giroservice på små banker


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att undanröja problemen och öppna för små banker att kunna ge giroservice till sina kunder.

Historik

Lagen om medlemsbanker trädde i kraft 1996 och är utformad så att det borde vara möjligt för olika folkrörelser att starta bank eller för t.ex. lokala sammanslutningar att starta lokala banker i finansiellt underförsörjda trakter. Men under de 7 år som denna möjlighet funnits har bara 2 medlemsbanker bildats, trots att behovet torde vara stort. Vi menar att det är bristen på anslutningsmöjligheter till den finansiella infrastrukturen på ett vettigt sätt som förhindrar en sådan önskvärd utveckling. Nuvarande ordning ger inte utrymme för de publika önskemål och behov som finns och får sitt uttryck på olika sätt. I det följande skissas några möjliga lösningar, men det kan också finnas helt andra. Avsikten med motionen är inte att ange hur en ny ordning ska skapas, utan att den måste till. Vi har anledning att tro att småbankerna gärna medverkar i skapandet av en annorlunda ordning.

Konkurrens i bankvärlden

Det är viktigt med konkurrens i bankvärlden. Men bankmarknadens aktörer är av olika slag och ska svara mot olika behov i samhället. De finns i dag lokala och/eller alternativa banker som skiljer sig från affärsbankerna och som kompletterar dessa t.ex. som stödjare i den framväxande sociala ekonomin i Sverige. De attraherar andra kundgrupper än de andra bankerna gör. Till skillnad från hur det är i flera av våra nordiska grannländer finns i dag ingen statlig infrastruktur för bankväsendet. I Sverige ägs dessa system av de stora bankerna som har lagt ner mycket pengar på systemen under många år. Följden har blivit att det blivit för dyrt för nya och små banker att ansluta sig till systemen. Storbankernas intressen för en sådan nyordning antas också vara starkt begränsad.

Öppen struktur för gireringar m.m.

Det är förståeligt att de stora bankerna tar ut vad de anser är marknadsmässiga priser i förhållande till sina investeringar och att de anser att det är ointressant att utveckla systemen så att de passar de små bankernas behov. Ett undantag är Förenings­sparbanken som, troligen av historiska skäl, tillhandahåller dessa tjänster för de fri­stående sparbankerna, även om prissättningen är ett problem särskilt för de små. För de renodlade ”medlemsbankerna”, d.v.s. de banker som arbetar i föreningsform, i dag Ekobanken och JAK, finns ingen motsvarande historisk koppling till någon bankgrupp. De kan i dag få en begränsad service via Postgirot men det är en mycket osäker framtid i detta sedan Postgirot inordnats under en av storbankerna

Miljöpartiet menar att det i grunden är nödvändigt att Sverige har en infrastruktur som är öppen för nya aktörer på marknaden. Dessutom behövs låga trösklar till denna struktur för små banker. Ovanstående påpekas också i Konkurrensverkets rapport Konkurrensen i Sverige 2002:4, kapitel 14, Finans och försäkring.

Det handlar om:

Tänkbara lösningar

En idé till lösning vore att till exempel Riksskatteverket, Konsumentverket eller Finans­inspektionen fick i uppdrag att utreda en reglering för sådan anslutningsmöjlighet till betalsystemen. Viktigt då är att resultatet för de små/nya bankerna blir att de kan ansluta sig till en rimlig kostnad. Därmed kunde de erbjuda sina kunder betalnings­service och kortlösningar till sina kunder direkt samt skicka och ta emot transfereringar ur betal­systemen.

Ett annat tänkbart alternativ är att någon av de stora befintliga aktörerna på marknaden får i uppdrag av staten att erbjuda dessa tjänster till en rimlig kostnad. Frågan borde i så fall först behandlas av konkurrensmyndigheterna för att utröna om bankerna är intresserade av att ställa upp på en sådan lösning. Det är troligt att storbankerna på sätt och vis önskar en lösning, men att de som ägare och investerare i rimlig omfattning önskar kompensation för sina investeringar.

Vi ser det inte som någon bra lösning om det skulle uppstå ytterligare en eller flera infrastrukturer i samhället på grund av den obekvämlighet det skulle skapa för allmänheten. Det viktiga är att allmänhetens, medborgarnas och därmed också små­bankernas växande kundkrets intressen tillvaratas.

Stockholm den 6 oktober 2003

Lotta N Hedström (mp)