Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om förändrad mantalsskrivning för att öka rättvisan mellan kommunerna.
Av gammal tradition mantalsskrivs befolkningen den 1 november – och därmed avgörs i vilken kommun man ska betala sin skatt under det kommande året. Detta datum lär vara en kvarleva från gamla tider, då det var vanligt att drängar och pigor bytte husbonde och därmed adress under oktober månad.
För en kommun har det naturligtvis stor betydelse hur många invånare, och därmed skattebetalare, man har just den magiska dagen den 1 november. Invånarantalet påverkar även skatteutjämningssystemet och invånarrelaterade statsbidrag.
En kommuns befolkningstal är emellertid inte konstant under året. I exempelvis Åre och Härjedalen finns under vinterhalvåret tusentals säsongsarbetare inom skidturismen. Endast en mindre del av dessa skriver sig där de arbetar under några månader.
Med dagens moderna teknik skulle det emellertid vara fullt möjligt att räkna antalet invånare i en kommun varje månad eller varje kvartal, ja varje dag om man så skulle önska. Vi behöver därför inte längre utgå från situationen i det gamla bondesamhället för mer än ett sekel sedan.
Ett befolkningsgenomsnitt under hela året skulle ge en mer rättvis fördelning av skatteintäkter och invånarrelaterade system som skatteutjämningssystemet. Det är hög tid att utreda hur ett sådant system för ökad rättvisa mellan landets kommuner bör vara utformat.
Stockholm den 2 oktober 2003 |
|
Håkan Larsson (c) |
Birgitta Sellén (c) |