Motion till riksdagen
2003/04:Fi246
av Rune Berglund och Marie Nordén (s)

Särbehandling av vissa leverantörer vid offentlig upphandling


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om positiv särbehandling av vissa leverantörer vid offentlig upphandling.

Motivering

I regeringens proposition 2001/02:142 om ändringar i lagen om offentlig upphandling med anledning av Upphandlingskommitténs slutbetänkande (SOU 2001:31), var regeringens uppfattning att kommitténs förslag om positiv särbehandling för ökad konkurrens borde anstå i avvaktan på kompletterande utredningsresultat och beredning i Regeringskansliet. För kvaliteten och mångfalden i utbudet av vård- och omsorgstjänster m.m. skulle det vara mycket positivt om lagen om offentlig upphandling kompletterades med de regler om positiv särbehandling som kommittén föreslår. Ett stort antal leverantörer som idag hålls tillbaka av regelverket för offentlig upphandling skulle då kunna göra sig gällande.

Positiv särbehandling för ökad konkurrens

Upphandlingskommittén lämnade i sitt slutbetänkande Mera värde för pengarna (SOU 2001:31) två förslag om positiv särbehandling av vissa typer av leverantörer som enligt kommittén skulle leda till ökad mångfald och konkurrens.

Det ena förslaget innebär att det ska vara möjligt för en upphandlande enhet att sluta avtal med en personalgrupp om att överlämna driften av en verksamhet till personalen utan föregående upphandlingsförfarande, vid en så kallad avknoppning. Ett sådant avtal skulle enligt förslaget få slutas på upp till fem år, för att ge företaget möjlighet att etablera sig.

Det andra förslaget innebär att upphandlande enhet skulle få möjlighet att som förutsättning för deltagande i offentlig upphandling av tjänster inom hälso- och sjukvård samt socialtjänst föreskriva att leverantörer inte får driva verksamhet i syfte att skapa vinst åt ägare eller motsvarande intressent.

I proposition 2001/02:142 om ändringar i lagen om offentlig upphandling anser regeringen att frågan om rätt för upphandlande enheter att ge avknoppningsstöd bör anstå. Likaså gör regeringen bedömningen att förslaget om att upphandlande enhet ska få kräva att utförandet av tjänsten endast får överlämnas till en organisation utan vinstintresse bör anstå.

De två typer av leverantörer som förslagen gäller kan tillföra kvaliteter av stort värde för mottagarna av vård- och omsorgstjänster m.m. Med de gällande upphandlingsreglerna har de dock avgörande konkurrensnackdelar gentemot andra typer av leverantörer. Detta innebär att det idag finns möjligheter att höja kvaliteten och öka mångfalden i utbudet av offentliga tjänster som inte tas tillvara. Avknoppningar av kompetenta, erfarna och samspelta personalgrupper skjuts upp eller ställs in, eftersom de i en upphandling skulle tvingas konkurrera med redan etablerade företag. Föreningar, kooperativ, stiftelser och andra som vill driva en verksamhet med det enda syftet att tillgodose brukarnas behov av vård, omsorg, utbildning e.d. har ingen fördel av detta i en anbudsgivning. Upphandlingskommitténs förslag skulle ge dem möjlighet att göra sig gällande utifrån sina särskilda förutsättningar och kvaliteter.

Stockholm den 30 september 2003

Rune Berglund (s)

Marie Nordén (s)