Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om krav på mänskliga rättigheter vid offentlig upphandling.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Sverige skall ratificera ILO:s konvention 94.
Sverige har under lång tid varit ett land som varit pådrivande i arbetet för att sprida och vinna respekt för de mänskliga rättigheterna runt om i världen. Men fortfarande sker ständiga brott och kränkningar mot dessa universella principer.
När det gäller barns villkor och arbetares rättigheter ser det fortfarande väldigt mörkt ut. Bara under 2001 mördades 223 fackligt aktiva i världen,
4 000 arresterades, 1 000 misshandlades och 10 000 fick sparken, bara för att de utnyttjade sin rätt att organisera sig på arbetsplatsen (källa FFI). Beräkningar visar att så många som var sjätte barn i världen mellan 5 och 17 år arbetar istället för att gå i skolan. 8 miljoner av dessa barn finns i slav- eller tvångsarbete, många som prostituerade och som barnsoldater.
Därför måste vid offentlig upphandling utomlands av varor och tjänster som utförs utanför Sverige villkoras med att ILO:s grundläggande konventioner om mänskliga rättigheter i arbetslivet respekteras av leverantören.
ILO:s konvention 94 stadgar att gällande löne- och arbetsvillkor inte får åsidosättas vid offentlig upphandling. Syftet är att skydda de anställa och motverka social dumping. I norden är det bara Sverige och Island som ännu inte ratificerat konventionen. Också en majoritet av EU:s medlemsstater har antagit konventionen (Belgien, Danmark, Finland, Frankrike, Italien, Nederländerna, Österrike och Spanien).
Den svenska lagen om offentlig upphandling ställer krav på samtliga offentliga myndigheter att köpa in material och utrustning till lägsta möjliga eller ekonomiskt mest fördelaktiga pris. Det kan innebära att varor tillverkats under oacceptabla förhållanden, att barnarbete eller andra brott mot de mänskliga rättigheterna i arbetslivet har förekommit.
I proposition om ändringar i lagen om offentlig upphandling (prop. 2001/02:142) framgår visserligen att en upphandlande enhet får ställa särskilda kontraktsvillkor. Av förarbetena framgår att ett väsentligt syfte med villkoren kan vara att föreskriva särskilda arbets- och anställningsvillkor för ett arbete som ska utföras.
Jag menar att bindande regler om respekt för grundläggande mänskliga rättigheter i arbetslivet ska gälla vid all svensk offentlig upphandling. Dessutom bör Sverige omgående ratificera ILO:s konvention nr 94, vilket skulle innebära att offentliga myndigheter vid upphandling av varor och tjänster som utförs i Sverige ska garantera anständiga arbets- och anställningsvillkor. Ovanstående regler ska omfatta såväl statlig som kommunal och landstingskommunal upphandling.
Stockholm den 2 oktober 2003 |
|
Mikael Damberg (s) |
Cinnika Beiming (s) |