Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att regelverket för offentlig upphandling måste skärpas och småföretagens möjligheter att delta måste förbättras.
Reglerna för företagens deltagande i den offentliga upphandlingen får inte vara krångliga eller på annat sätt resurskrävande så att de i praktiken utestänger små och medelstora företag. För att underlätta för småföretagen bör upphandlingen under bl.a. EG:s tröskelvärde ses över. Småföretagen har rent allmänt svårare än storföretagen att hantera administrativa krav och regleringar. En god upphandlingskultur i stat och kommun är av stor betydelse för små och medelstora företag. Om kommunen utformar sina anbud så att småföretagare i praktiken ges möjligheter att delta i upphandlingsförfarandet samt även aktivt verkar för att söka privata alternativ till offentligt producerade tjänster, skulle framväxten av små företag starkt gynnas. Stora upphandlingar leder till att endast de riktigt stora aktörerna kan lägga anbud.
Prisbilden skulle kunna bli annorlunda genom ett mer genomtänkt förhållningssätt till hur lagen om offentlig upphandling (LOU) kan användas för att öka konkurrensen. LOU beskylls ofta för att sätta hinder i vägen men kritik kan ofta istället vändas till att gälla tillämpningen av lagstiftningen inte minst vad gäller offentlig upphandling inom byggsektorn. Det går att förhandla även inom ramen för offentlig upphandling.
Dagens sätt att sköta upphandling gynnar dock alltför ofta de stora företagen på bekostnad av småföretagen. De stora företagen agerar på marknaden genom att pressa priserna vi de första upphandlingarna inom ett område, vilket gör att kommuner eller landsting på kort sikt kan tjäna pengar vid stora upphandlingar. Men på längre sikt leder detta i många fall till att de små företagen antingen köps upp eller försvinner helt från marknaden. Därigenom har den fria konkurrensen skadats och det uppstår en oligopolsituation som ger en prishöjande effekt vid kommande upphandlingar. När de stora företagen är ensamma kvar på marknaden kan de ju kraftigt höja priserna. Detta kan leda till stora kostnadsökningar för kommuner och landsting. I Gävleborg har vi tydligt sett detta hända vid upphandlingen av länstrafiken.
Regelverket för offentlig upphandling måste därför skärpas och småföretagens möjligheter att delta måste förbättras. Den stora volymen upphandling sker ju inom kommuner och landsting. Det finns mycket pengar att spara. Tillämpningen av LOU har inneburit en sammanlagd besparing på cirka en procent av värdet på den totala offentliga upphandlingen, eller 3–4 miljarder kronor. I kommuner där offentlig upphandling tillämpats mer konsekvent har besparingar uppnåtts på mellan 10 och 30 procent. Det handlar i hög grad om att använda skattebetalarnas pengar mer rationellt.
Ett förbättrat och effektivare sätt att sköta den offentliga upphandlingen skulle stärka marknadsekonomin genom att fler privata företag skulle kunna etablera sig och konkurrera på den kommunala marknaden. Detta är för mig som liberal och varm förespråkare av marknadsekonomin mycket viktigt. Då vägen till arbete måste gå genom fler arbetstillfällen i privata företag så skulle detta nämligen leda till att arbetslösheten skulle kunna minskas. Detta är mycket viktigt bl.a. i mitt hemlän Gävleborg som har den näst högsta arbetslösheten i landet. När arbetslösheten minskar så får vi fler skattebetalare och därmed bättre tillväxt i länet. Detta skulle i förlängningen leda till att resurserna till vår välfärd, genom större skatteintäkter till kommuner och landsting, ökar. Vi skulle alltså få mer pengar till vård, skola och omsorg.
Stockholm den 1 oktober 2003 |
|
Hans Backman (fp) |