Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om sänkt dieselskatt.
Dieselskatten måste sänkas, inte höjas som regeringen föreslagit. Åkeribranschen befinner sig redan innan höjningen i en prekär situation med höga skatter som urholkar de svenska transportföretagens konkurrenssituation. Att i det läget höja skatten på diesel ytterligare innebär att svenska arbetstillfällen kommer att flytta utomlands. Antingen flyttar de på grund av utflaggning av svenska åkerier eller att utländska åkerier tar jobben.
Det är arbetstillfällen som vi så väl behöver och som dessutom har en klar regionalpolitisk dimension. De som bor längst bort är mest beroende av transporter till konkurrenskraftiga priser. En skattehöjning får till följd att det blir än dyrare att transportera från de inre delarna av Norrland.
Undersökningar visar att nio av tio åkerier känner av den hårdnande konkurrensen från utländska åkerier. Som den främsta orsaken anges att de utländska åkerierna kunde erbjuda lägre priser. Problemen med den allt hårdare konkurrensen förvärras ytterligare om förslaget om dieselskattehöjning blir verklighet. Redan innan höjningen har svenska åkerier kostnader som ligger cirka 15–20 procent över konkurrentländernas. Att i det läget lägga förslag på ytterligare skattehöjningar verkar dåligt genomtänkt.
Även för miljön får skattehöjningen negativa konsekvenser. Redan i dag tankas de utländska lastbilarna så mycket det går utanför Sveriges gränser. Den svenska miljödieseln, som är renast i Europa, ersätts med utländsk diesel. Den utländska är smutsigare än den svenska miljödieseln varför miljön kommer att skadas av ökade utsläpp av skadliga ämnen. Skattehöjningen kommer således att leda till ökade utsläpp, färre jobb, dyrare transporter och den drabbar dem hårdast som har de längsta avstånden till marknaden.
De branscher som framför allt kommer att drabbas är skogsindustrin och livsmedelsnäringen. Skogsbruket är den stora beställaren av transporttjänster i vårt land, varför skattehöjningen direkt slår mot skogsbrukets netto. Framför allt i de inre delarna av Norrland innebär höjningen att den så kallade nollzonen flyttar närmare kusten och importen av virke ökar. De delar av Sverige som redan har problem med minskande befolkning och låg marknadsförsörjning drabbas därmed hårdare än övriga delar.
Vidare har transportföretaget som är beläget på landsbygden en nyckelfunktion för övriga som bor ute i bygderna. Snöröjning, sandning och andra servicefunktioner som åkeriet utför, gör det möjligt för andra näringsidkare att vara kvar. Stänger åkeriet sin verksamhet stänger man också bygden eller byn.
Stockholm den 26 september 2003 |
|
Ola Sundell (m) |
Stefan Hagfeldt (m) |