Motion till riksdagen
2003/04:Fi15
av Ulf Holm m.fl. (mp)

med anledning av prop. 2003/04:52 Ratificering av ändring i stadgan för Europeiska centralbankssystemet och Europeiska centralbanken


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen avslår proposition 2003/04:52 om ratificering av ändring i stadgan för Europeiska centralbankssystemet och Europeiska centralbanken.

Motivering

Regeringen föreslår att riksdagen ska godkänna ändringen av artikel 10:2 i stadgan för Europeiska centralbankssystemet och Europeiska centralbanken. Ärendet berör i dagsläget inte direkt Sverige eftersom folkomröstningen förra året om ett EMU-medlemskap innebar ett rungande nej till ett svenskt EMU-medlemskap.

Dock är ändringen principiellt viktig utifrån frågan om hur mycket makt de stora medlemsstaterna i EMU ska ha kontra de små staterna. Förslaget innebär ju att de stora länderna i EMU får rösta betydligt oftare i Europeiska centralbankens (ECB) räntebeslutande råd. Effekten blir att till exempel Tyskland skulle få rösta i 80 procent av omröstningarna medan länder i Sveriges storleksordning enbart skulle få vara med vid cirka 57 procent av omröstningarna. Mindre länder än Sverige skulle få rösta vid ännu färre tillfällen.

Utvecklingen att de stora länderna får mer inflytande än de små länderna är något som vi kan se inom hela EU-arbetet. Att Sveriges regering nu också formellt ska inrätta sig i denna ordning anser Miljöpartiet vara helt förkastligt. Sverige är ett litet medlemsland i EU och måste därför motverka alla förslag som resulterar i ett mindre inflytande för små stater, och därmed för oss själva. Meningen med att gå med i EU, och i EMU enligt dess få anhängare, var ju att vi skulle sitta med vid borden där besluten fattades. Med detta förslag så avsäger vi oss själva detta inflytande.

Regeringens argument för att godkänna denna förändring är bland annat att man i praktiken inte röstar så ofta i rådet utan resonerar sig fram till ett beslut och att alla länder har fortsatt yttrande- och närvarorätt. Det argumentet är ytterst märkligt eftersom det visar att man i kontroversiella frågor faktiskt måste rösta. Det är ju i de fall man inte kan komma överens om frågor som reglerna för vilka som får rösta är som mest intressanta och viktiga. I just dessa fall vill nu regeringen slå fast att små länder i EMU inte ska ha samma möjlighet till inflytande som de stora EMU-länderna, trots att besluten torde beröra alla länder lika.

Mot bakgrund av ovanstående så anser Miljöpartiet att regeringens proposition om ändring i stadgan för Europeiska centralbankssystemet och Europeiska centralbanken ska avslås i sin helhet.

Stockholm den 23 januari 2004

Ulf Holm (mp)

Yvonne Ruwaida (mp)

Gustav Fridolin (mp)