Motion till riksdagen
2003/04:Fö253
av Eva Flyborg m.fl. (fp, m, kd)

Säve helikopterstation


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om helikopterverksamhet vid Säve helikopterbataljon.

Motivering

Under årens lopp har helikopterstationen på Säve varit nedläggningshotad ett antal gånger. Varje gång har dock lokaliseringen till Säve och Göteborg fått stöd från stora delar av försvarsmakten och från politiskt håll. Riksdagen har i olika omgångar beslutat om en fortsatt verksamhet på Säve och regeringen har inte haft någon annan uppfattning.

Försvarsmaktens interna baseringsutredning har dock för en tid sedan återigen föreslagit en nedläggning av Säve helikopterstation. Materiel och personal skulle, enligt förslaget, överföras till F 7 Såtenäs. Förslaget har kritiserats starkt från många håll, såväl av ansvarig personal inom Försvarsmakten som från politiskt håll. Det underlag som presenterades i samband med baseringsutredningen och ÖB:s förslag, har dessutom uppvisat stora brister. Det kan inte betraktas som ett rättvisande underlag för de kostnadsjämförelser man behöver göra, utan snarare ett bra exempel på hur man redan innan bestämt sig för en inriktning och sedan försöker bevisa påståendet med ekonomiska beräkningar, som vid en grundligare genomgång visar sig vara felaktiga. Av den anledningen anser vi att det finns anledning att rikta stark kritik mot högkvarteret.

Försvarsminister Leni Björklund gav dock Högkvarteret bakläxa i sitt beslut att lägga ned Säve. I en frågestund i riksdagen bekräftade hon att verksamheten på Säve blir kvar tills vidare och att frågan måste ses i ett större sammanhang. Beslut kommer att tas i nästa försvarsbeslut 2004. Försvarsministern beklagade att personalen på Säve får leva i fortsatt ovisshet men förmodade att ett långsiktigt beslut trots allt var att föredra.

I verkligheten fortsätter dock Högkvarteret att driva sin egen linje och ignorera fattade beslut. Nu senast har Högkvarteret beslutat att inte fullfölja beslutad investeringsplan, som möjliggör fortsatt verksamhet vid Säve helikopterstation. Dessa mindre, redan beslutade investeringar, innefattande endast de mindre förändringar som måste göras enligt arbetsmiljölagen m.m. På grund av beslutet kan inte verksamheten fullföljas som beslutat. För beslutet hänvisar Högkvarteret ånyo till ÖB:s tidigare fattade nedläggningsbeslut, vilket nu är inaktuellt.

Säve har ett strategiskt läge

Helikopterstationen Säve i Göteborg är en viktig resurs, dels för att säkerställa riksdagens krav på hävdandet av våra territorialgränser (havsövervakning, radarspaning och ubåtsjakt) och dels för att kunna medverka vid SAR-operationer (search and rescue) samt i övrigt samverka med sjöräddning, flygräddning och stötta det civila samhället i kris. Göteborg är Nordens största hamn, där en stor del av Sveriges samlade import och export passerar. Inte minst i ett upptrappat konfliktläge kommer det därför att vara av stor strategisk betydelse att säkerställa den porten mot omvärlden.

Ett väl fungerande räddningssamarbete (SCAN-SAR) i Skagerrak och Kattegatt med danska och norska helikopterförband, samt ett allt mer fördjupat försvarssamarbete med Nato i PFF-sammanhang, talar också för att Säve bör utvecklas till kompetenscentrum för internationell helikopterverksamhet. Samverkansförmågan mellan amfibiebataljonen (Amf 4) i Göteborg och nästa generation ytstridsfartyg, korvett Visby, stärker insatsorganisationens slagkraft.

I Försvarsmaktens nya uppgifter ingår att ge stöd till andra myndigheter i deras verksamhetsutövning och till det civila samhället vid svåra påfrestningar. Säve helikopterstation har en väl fungerande verksamhet och är ett föredöme vad gäller integration och samverkan med det civila samhället. I en intern skrivelse inom Försvarsmakten förordar man Säve som lokaliseringsort för helikoptrarna.

Värnpliktsutbildning

Säve/Amf 4 är en utmärkt plats att utbilda värnpliktiga (VPL) på, eftersom övningsterräng för soldater, fordon och skjututbildning finns på området. Enligt den nuvarande planen skall VPL ej utbildas eller finnas kvar efter 2005.

Grundutbildningen av VPL upphörde tredje kvartalet 2001 med påföljden att VPL rycker in på Berga utanför Stockholm och senare fördelas till bl.a. Säve. Antalet VPL har minskat, vilket innebär att andra funktioner så som matsal, instruktörer och stödfunktioner reduceras eller försvinner. Endast en liten del av VPL från regionen gör sin värnplikt i ”närområdet”, vilket innebär att många gör dyra resor till andra orter och kanske inte får en helt positiv syn på FM och skyldigheten att göra värnplikten.

Utbildningen på Säve/Amf 4 behöver nödvändigtvis inte vara kopplad till helikoptersystemet, utan kan vara t.ex. stadsskytteförband eller någon annan form av förband för t.ex. internationell tjänst.

Bergshangarer

Säve var den enda flygflottilj som hade alla sina flygmaskiner i bergshangarer. Detta innebär att det idag finns stora utrymmen i avfuktade berg som står tomma. Dessa skulle med fördel kunna användas som förvaringsplats för FM och andra myndigheters förhandslagrade materiel för snabba insatser. Tillgången till flygplatser och närheten till Nordens största hamn samt övriga funktioner (vägar, järnvägar) gör att vi ser Säve som en resurs för lagring av materiel, som snabbt kan transporteras med lämpligt transportmedel till platsen för insats. Det är ett stort slöseri med resurser att inte använda Säves alla tillgångar, såväl helikopterbas som utbildningsplattform för värnpliktiga samt för lagring av viktig materiel.

Vi menar att behoven i Västsverige talar sitt tydliga språk. Vi anser att ett helikopterförband med minst samma omfattning som idag permanent skall baseras på Säve även efter år 2004 och framgent.

Stockholm den 7 oktober 2003

Eva Flyborg (fp)

Erling Bager (fp)

Axel Darvik (fp)

Anne-Marie Ekström (fp)

Lennart Kollmats (fp)

Lars Tysklind (fp)

Cecilia Wigström (fp)

Marita Aronson (fp)

Anita Sidén (m)

Cecilia Magnusson (m)

Annelie Enochson (kd)