Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ett aktivt arbete för att få en av de europeiska flygskolorna till Sverige.
Riksdagen begär att regeringens beslut att förlägga försvarets flygskola till Linköping omprövas till förmån för en lokalisering till F 20, vilket torde innebära att möjligheten att få en europeisk flygskola till Sverige kraftigt förbättras.
Sverige har visat intresse för att delta i det samarbete om flygutbildning som EU-länderna beslutat om. Vi har därmed möjlighet att få en av Europas gemensamma flygskolor förlagd till Sverige. Närmaste konkurrent är Finland som i likhet med Sverige kan erbjuda stora flygövningsområden.
Om vi i Sverige är intresserade av att få hit en så avancerad flygskola som det här är fråga om bör vi naturligtvis positionera oss så att inte också denna möjlighet går vår näsa förbi. Vi är många som menar att Sveriges möjlighet ligger i att erbjuda F 20 i Uppsala. Men då torde krävas att riksdagen omprövar beslutet att flytta flygskolan till Malmen utanför Linköping!
Uppsala kan erbjuda de efterfrågade ostörda flygövningsområdena norrut och närliggande satellitflygbaser i norra Uppland. Dessutom finns i Uppsala ett av landets främsta universitet, en huvudstad inom pendlingsavstånd från flottiljen och Arlanda. Arlanda är inte minst viktig med tanke på att elever ska flygas in från Europa.
Att vi pläderar för en omprövning av regeringsbeslutet om Malmen har som utgångspunkt dels de stora besparingar som då uppnås i relation till Malmenalternativet, dels att Sveriges möjligheter att erhålla en flygskola då förbättras. Vi vill understryka att frågan nu inte gäller lokalisering av fredsflottiljer. F 16 är redan nedlagt.
Vi återknyter gärna till den regeringsproposition 2000 som dessvärre efter ett taktikspel i utskottet och riksdagen avslogs. Den innehöll ett mycket väl underbyggt förslag om lokalisering av flygskolan till Uppsala och borde ha bifallits. I stället snickrade en majoritet fram ett dåligt underbyggt förslag som sedan visade sig ogenomförbart, i det att det inte var möjligt att förlägga flygskolan till någon av de kvarvarande flottiljerna.
Vi anser att beslutet att ompröva flygskolans flytt till Malmen kan fattas på goda grunder. Ett skäl är att det fortfarande finns en flygvapenorganisation kvar i Uppsala som redan tidigare hade delar av flygskolan, nämligen F 20.
Att förlägga flygskolan dit skulle bli mycket billigare än att etablera skolan på Malmen där följdkostnader för övriga organisationer beräknats till mellan 500 och 1 000 mkr. Kostnaden för att behålla flygskolan i Uppsala är omkring 20 mkr investeringar och ytterligare 20 mkr i underhållskostnader.
Tillståndsprövningen för Malmen skulle vara klar i maj månad vilket kunde innebära beslut av länsstyrelsen i Linköping före juni månads utgång. Den processen är nu allvarligt försenad vilket försenar byggprocessen ett okänt antal månader. Om detta i sin tur innebär försening av utbildningen av piloter kommer det att innebära att JAS-divisionerna också blir försenade.
Den totala flygverksamheten på Malmen gör att det blir mycket besvärligt att lappa ihop start- och landningar så det passar alla. Det gäller särskilt när antalet elever från år 2005 är uppe i 20.
Om ett år, hösten 2004, skall ett nytt försvarsbeslut tas av riksdagen. De ekonomiska ramarna bör inte inrymma helt onödiga kostnader som Malmen alternativet innebär.
Mycket viktigt för oss är dock att regeringen i oktober 2002 fattat ett beslut om att till Försvarsmakten uppdra att ”fullgöra uppgifter med anledning av samarbetsavtal om europeisk militär utbildning”. Målet är att år 2010 ha tre till fyra gemensamma flygskolor i Europa. I beslutet står: ”Regeringen anser att Sverige skall verka aktivt för att en av dessa platser lokaliseras till vårt land”.
Det är för att hjälpa till med förutsättningarna för detta som vi förordar att beslutet att flytta flygskolan till Malmen snarast omprövas till förmån för F 20 i Uppsala.
Stockholm den 6 oktober 2003 |
|
Mikael Oscarsson (kd) |
|
Lennart Hedquist (m) |
Cecilia Wikström (fp) |