Motion till riksdagen
2003/04:Fö247
av Roger Tiefensee (c)

Civilt meritvärde


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att den militära utbildning som kan jämföras med motsvarande civil utbildning meriteras med högskolepoäng eller certifikat.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Försvarsmakten aktivt informerar samhället om värnpliktens civila meritvärde.

Motivering

Försvarsmakten skall vara en del av samhället. Med tanke på att allt färre genomför sin värnplikt är det av största vikt att den tid som tillbringas inom försvaret känns meningsfull för såväl individen som för Försvarsmakten. När det endast är 15 procent av hela årskullen, kvinnor och män, som gör värnplikten är det viktigt att en genomförd värnplikt har ett högt civilt meritvärde. Om inte värnplikten har ett högt civilt meritvärde förlorar de som gör värnplikt i konkurrenskraft mot sina jämnåriga. Då värnplikten i grunden finns till för att försvara allas frihet är det mycket orättvist att de få som genom lag pliktas in förlorar på det i jämförelse av civila meriter mot dem i samma årskull som studerar eller förvärvsarbetar.

För att öka motivationen hos värnpliktiga och för att ge dem möjlighet att nyttja sina kunskaper i civila sammanhang måste Försvarsmakten tillse att utbildningen blir fullgott specificerad och dokumenterad. För den enskilde är det viktigt att kunna återge vad man kan, genom t.ex. olika slags behörigheter, certifikat, körkort, högskolepoäng och andra civilt vedertagna kunskapsbevis. I de fall där grundutbildningen inte räcker för att den värnpliktige skall kunna erhålla civila utbildningsbevis bör det genom olika åtgärder ges möjligheter för den värnpliktiga att på sin fritid förvärva nödvändiga kunskaper. Vad som ovan anförts om att den militära utbildning som kan jämföras med motsvarande civil utbildning meriteras med högskolepoäng eller certifikat bör ges regeringen till känna.

Om den som är värnpliktig tillhandahåller civilt vedertagna kunskapsbevis kommer det allmänna meritvärdet för genomförd värnplikt att öka. För Försvarsmakten är detta viktigt eftersom ungdomar då kommer att se värnplikten som en större merit i allmänhet. I ett läge där fler ungdomar skulle bli mer positivt inställda till värnplikten skulle det finnas fler frivilliga med större motivation. I slutändan skulle det innebära att Försvarsmakten i högre utsträckning kan säkerställa ”rätt person på rätt plats”. Det skulle även bli ett bättre underlag för officersutbildningen.

För samhället är ett ökat civilt meritvärde en attitydfråga gentemot medborgarna. När samhället pliktar och därmed sätter sig över människors fri- och rättigheter är det oerhört viktigt att behandla dessa bra. Att ge dem ett fullgott civilt meritvärde indikerar en stat som tar sina medborgare på allvar och som visar på en god människosyn. Jag anser att Försvarsmakten och Försvarsdepartementet måste prioritera arbetet med statushöjning av värnplikten högre. Försvarsmakten bör aktivt informera samhället om värnpliktens civila meritvärde. Vad som ovan anförts om Försvarsmaktens arbete för att höja det civila meritvärdet av värnplikten bör ges regeringen till känna.

Stockholm den 6 oktober 2003

Roger Tiefensee (c)