Motion till riksdagen
2003/04:Fö216
av Rigmor Stenmark (c)

Brandforskningen i Sverige


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om brandforskning i Sverige.

Motivering

I Sverige bedrivs en stor del av brandforskningen genom forskningsanslag från BRANDFORSK, som är statens, kommunernas, försäkringsbranschens och industrins gemensamma organ för att initiera, bekosta och följa upp brand­forskning. BRANDFORSK arbetar med 3-åriga FoU-program, varifrån forskare kan ansöka om forskningsanslag.

Alltsedan tillkomsten av BRANDFORSK år 1979 har den forskning som avser t.ex. byggnadsverk, brand och miljö, människans roll och beteende samt anlagd brand säkerställts genom att staten (som står för ca 40 % av den totala finansieringen) har kanaliserat stöd till BRANDFORSK. Övriga intressenter som finansierar denna forskning gör detta genom att teckna en eller flera andelar för varje treårsperiod. Svenska Brandförsvarsföreningen ansvarar för denna samarbetsform. Ett avgörande argument för att få behålla dessa övriga intressenter är att poängtera att deras pengar växlas upp genom att staten bidrar med medel i förhållandet 40/60. Det är ett samarbete som man önskar skulle kunna ske även inom andra angelägna gemensamma åtaganden.

Det är av största vikt att riksdagen säkerställer brandforskningen i Sve­rige. Det stöd som erfordras från staten för att kunna garantera denna verksamhet uppgår till 4,4 miljoner kronor per år. BRANDFORSK:s forskningsprogram för 2003–2005 uppgår till 11 miljoner kronor per år. Upphör statens stöd till BRANDFORSK kommer övriga intressenters bidrag även att äventyras och landet riskerar att gå miste om en fortsatt kunskapsuppbyggnad omkring brand.

Konsekvenserna, om staten minskar sitt åtagande, som Svenska Brandförsvarsföreningen vill uppmärksamma Riksdagen på är bl.a.

Av ovanstående framgår med all tydlighet att det är nödvändigt att riksdagen säkerställer att staten även fortsättningsvis bidrar med 40 % av finansieringen av BRANDFORSK samt att man följer upp verksamheten och håller sig uppdaterad på området.

Stockholm den 29 september 2003

Rigmor Stenmark (c)