Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om vikten av brandkunskap i skolan.
Alla barn i skolan får idag inte en förebyggande utbildning i brandskydd. Av landets skolelever är det enligt uppgift från Räddningsverket endast hälften av barnen som får några undervisningstimmar under sin grundskoletid. Hälften av barnen får alltså ingen undervisning alls.
Detta är allvarligt eftersom barn och ungdomar är de som orsakar flest anlagda bränder enligt uppgift från samma källa. Bara under sommaren 2003 har det varit ett stort problem med anlagda skolbränder.
Räddningsverket får genom Försvarsdepartementet riktade anslag för utbildning bl.a. till skolelever. I besparingstider har dock de anslagen även drabbats av neddragningar, något som inte är acceptabelt eftersom minskade utbildningstimmar för skolbarnen i hög grad påverkar det förebyggande arbetet. Ett förebyggande arbete medför minskade samhällskostnader på sikt.
Det är absolut nödvändigt att Räddningsverket tillförsäkras medel samt att dessa medel använd att ge brandutbildning för alla barn i landets alla skolor på ett likvärdigt sätt. Det finns starka skäl att uppmärksamma Räddningsverkets synpunkter, varför brandutbildning i skolan skall säkerställas.
Var tredje brand i Sverige är anlagd och mer än 60 procent av dessa är anlagda av barn/ungdomar under 20 år.
Mer än hälften av alla skolbränder är anlagda. Senast under sommaren 2003 drabbades landet av flera kostsamma skolbränder, och dessa bränder var anlagda.
Barn måste lära sig att steget från en liten brand till en brandkatastrof ät litet.
Barn måste få kunskap om att en brand i publika lokaler, diskotek m.m. kan leda till död och förödelse. Branden på Backaplan i Göteborg hösten 1998 är det mest skrämmande exemplet på en katastrofbrand under senare år. Vid den branden miste 63 ungdomar livet.
Kunskap om brand från skoltiden är något som eleverna bär med sig resten av livet.
Barn har en stor mottagningsförmåga av ett brandskyddstänkande om den ges i rätt åldersgrupp och om den förmedlas av personal från räddningstjänsten. En genomförd studie har visat att inslaget av räddningstjänstpersonal i undervisningen är mycket betydelsefull.
Det finns många goda exempel där barn agerat föredömligt tack vare den kunskap de fått om brand i skolan.
Stockholm den 29 september 2003 |
|
Rigmor Stenmark (c) |