Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att erbjuda Älvdalen som lämpligt övnings- och skjutfält i det europeiska försvarssamarbetet.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att vapenprovytan vid Älvdalens övnings- och skjutfält utvecklas till basen i en nordisk alternativt europeisk vapenprovplats.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att norska regeringen inbjuds till överläggningar för att efterhöra intresset av att nyttja Älvdalens övnings- och skjutfält för norskt behov.
Älvdalens övnings- och skjutfält i norra Dalarna är ett av Europas största och modernaste utbildningscentrum som ger utmärkta möjligheter för försvarets olika enheter att samöva. Skjutfältet omfattar 54.000 hektar, det vill säga nästan 20 % av Blekinges yta! Fältet är sedan 1994 miljöprövat för 190 skjutdagar om året. Klimatet, att jämföra med det som råder vid polcirkeln, gör att såväl tuffa vinterövningar som sommarutbildningar kan erbjudas. Skjutfältet utnyttjas inte fullt ut. I första hand är det Försvarsmakten som har tillgång till övningsfältet. Men det nyttjas även av andra, till exempel polisen och civila organisationer med anknytning till totalförvaret. Även internationella övningar och provverksamhet genomförs vid skjutfältet. Skjutfältet har stor betydelse för sysselsättning och regional utveckling.
En framtidsvision finns utarbetad inom Försvarsmakten som visar att med relativt små förstärkningar skulle Älvdalens övnings- och skjutfält kunna fungera mycket väl för europeiska och internationella samövningar.
Se ATK:s skrivelse 2000-05-17 nr 23 321:60383, där man bland annat skriver: ”Verifiering av utbildningsresultat är helt beroende av tillgång till övnings- och skjutfält som medger manöver med bataljon och högre förband.” Dessutom: ”Fältet utgör därtill en väsentlig resurs för genomförande av fortsättningsutbildning, övningar med internationella förband och om så erfordras för ett framtida tillväxtbehov.” Kort sagt anses Älvdalens övnings- och skjutfält vara ett fält för 2000-talet.
Älvdalens skjutfält har behandlats i riksdagen vid flera tillfällen. I försvarsutskottets betänkande Vissa organisationsfrågor i Försvarsmakten (2000/01:FöU10) framhåller utskottet den stora betydelse och de gynnsamma förutsättningar för övningar och skarpskjutning som finns på Älvdalens skjutfält. Utskottet framhåller också att det finns få platser i Europa som har liknande förutsättningar. Regeringen har möjlighet att besluta om tillstånd till främmande makt att till exempel bedriva materielförsök eller övningar på svenskt territorium.
Älvdalens skjutfält har aldrig nyttjats fullt ut. Det finns således en överkapacitet att erbjuda nya kunder. Eftersom vi är på väg in i ett mer utvecklat militärt samarbete inom EU borde det vara naturligt med samövningar, och då bör det vara mycket lämpligt att öva på Älvdalens skjutfält, där man har bra övningsbetingelser och dessutom kan genomföra övningarna på ett miljömässigt bra sätt. Artilleriregementet (A 9) ska, vad jag erfarit, bidra i detta arbete med en enhet av artillerilokaliseringsradarvagnar. Här torde erfordras samövningar mellan svenska och andra europeiska länder. Dessa samövningar bör med fördel kunna genomföras på Älvdalens övnings- och skjutfält. Regeringen bör aktualisera och erbjuda Älvdalen som lämpligt övnings- och skjutfält i det europeiska försvarssamarbetet. Detta bör ges regeringen tillkänna.
Försvarets materielverk, FMV, ansvarar för och marknadsför en provyta vid skjutfältet. Även denna yta är underutnyttjad. Provytan är relativt unik i världen med en storlek av 700.000 m2! Utprovningen av artillerigranaten Excalibur är ytterligare ett exempel på verksamhet som med fördel kunde genomföras på provytan/skjutfältet. Jag anser att regeringen bör arbeta för att provytan utvecklas till basen i en nordisk alternativt europeisk vapenprovplats. Detta bör ges regeringen tillkänna.
I Norge pågår sedan länge en diskussion om för- och nackdelar med att anlägga ett skjutfält i Rena, Hedmarks fylke. Enligt uppgifter finns för närvarande en majoritet i Stortinget för skjutfältet. Norska Senterpartiet säger nej till detta och Senterpartiet i Hedmark önskar pröva möjligheterna att samverka med och hyra plats vid Älvdalens skjutfält för sina utbildningsbehov. Även ett norskt behov av en provyta för tester av vapensystem har diskuterats. Älvdalen bör ha goda förutsättningar att tillgodose de norska behoven. Att Norge är Natomedlemmar behöver inte vara något hinder. Självfallet är detta norska angelägenheter. Men eftersom det, enligt min uppfattning, finns stora gemensamma intressen för Norge och Sverige bör den norska regeringen inbjudas till överläggningar för att efterhöra intresset av att nyttja Älvdalens övnings- och skjutfält för norskt behov. Detta bör ges regeringen tillkänna.
Stockholm den 18 september 2003 |
|
Kenneth Johansson (c) |