Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om behovet av översyn av äldre studerandes villkor.
Idag kan alla studenter mellan 18 och 29 år söka bostadsbidrag. Undantag från denna åldersregel ges endast om sökanden har barn. Många som slutar gymnasiet vill under sina första eftergymnasiala år se sig om i världen eller jobba några år innan de börja studera på högskola eller universitet. Detta leder i sin tur till att de studenter som börjar studera sent och samtidigt har en lång utbildning framför sig sedermera hamnar i en situation där de förlorar bostadsbidraget på grund av att de passerar den övre åldersgränsen.
Detta kan i sin tur leda till att de inte har råd att slutföra sina studier eller att de blir tvungna att ta ett extra jobb som i vissa fall kommer att påverka deras studiesituation. För många studenter är det nödvändigt att de får det extra stöd som bostadsbidraget utgör. Bostadsbristen på studieorterna och de alltjämt ökande boendekostnaderna gör att allt fler studenter inte klarar vare sig boendet eller ekonomin med endast studiemedel på drygt 6 500 kronor per månad. De är istället helt och fullt beroende av de extra hundralappar som bostadsbidraget ger.
Som det är nu premieras en viss åldersgrupp, vilket inte är något annat än en strukturell orättvisa. Förutsättningarna för att studerande som är över 29 år kan få bostadsbidrag borde därför undersökas.
Stockholm den 1 oktober 2003 |
|
Johan Löfstrand (s) |
Berndt Sköldestig (s) |