Riksdagen beslutar avslå proposition 2003/04:94.
Förslagen i propositionen har arbetats fram med anledning av tillkännagivandet riksdagen gjorde vid behandlingen av propositionen Olika bostadsrättsfrågor (prop. 2002/03:12). Tillkännagivandet innebar bifall till två motionsyrkanden från Vänsterpartiet. Folkpartiet liberalerna reserverade sig tillsammans med m och kd mot besluten. (2002/03:BoU2 res. 2 och 7.)
Vi anförde då bland annat att den störande kan känna sig kränkt av socialnämndens inblandning genom en anmälan från bostadsrättsföreningens styrelse och att det dessutom kan vara känsligt för styrelsen att denna skall vara skyldig att anmäla en granne till socialnämnden. Vi ansåg det rimligt att utforma förverkandereglerna så att den enskilde bostadsrättsinnehavaren själv kontaktar de sociala myndigheterna om hjälp och stöd behövs.
Vi konstaterade också, vad gäller betalningsförsening, att bostadsrätten i normalfallet representerar ett förmögenhetsvärde och att dröjsmålen vanligen också gäller räntor och amorteringar. Krav på underrättelse till socialnämnden krävs inte från privata långivare. Det är då föga meningsfullt att föreskriva en underrättelseskyldighet för bostadsrättsföreningen.
Vid remissbehandlingen av nu aktuell proposition, Bostadsrätt – underättelser till socialnämnden, har centrala remissinstanser som Fastighetsägarna Sverige, SCB Bostadsrättscentrum, HSB Riksförbund och Riksbyggen motsatt sig att en underrättelseskyldighet införs. Argumenten för detta överensstämmer till stor del med de argument som framförts i våra reservationer. Konsumentverket framför att man utan lagändring kan förbättra rutinerna vid avhysning. Några remissinstanser har tagit upp konsekvenserna för barnfamiljerna. Här är det naturligtvis viktigt att rutinerna fungerar mellan myndigheter.
Kronofogdemyndigheten har skyldighet att underrätta socialnämnden när en ansökan om avhysning gjorts (16 kap. 2 § utsökningsförordningen) vilket ger de sociala myndigheterna möjlighet att fullfölja sin skyldighet att sörja för annat boende innan avhysning sker.
Kommunernas beredskap för att tillhandahålla bostäder kan säkras inte bara genom ett kommunalt bostadsbestånd utan också genom att avtal sluts med privata fastighetsägare som innebär att en del av beståndet upplåts till personer som kommunen måste ta ett särskilt ansvar för.
Stockholm den 16 mars 2004 |
|
Nina Lundström (fp) |
|
Lars Tysklind (fp) |
Gunnar Andrén (fp) |
Yvonne Ångström (fp) |
Solveig Hellquist (fp) |
Allan Widman (fp) |