Riksdagen avslår regeringens proposition 2003/04:94.
Regeringen föreslår att bostadsrättsföreningar skall underrätta socialnämnden innan en bostadsrättshavare som har en bostadslägenhet sägs upp på grund av störningar i boendet eller betalningsförsening.
Att regeringen föreslår att bostadsrättsföreningar skall underrätta socialnämnden, i likhet med den lagstiftning som gäller hyresrätter, är föranlett av ett tillkännagivande från riksdagen (bet. 2002/03:BoU2). Vi anser därför att reservationen från m, fp och kd i nämnda betänkande fortfarande är aktuell.
Utredningens och regeringens bedömningar omfattar bl.a. att systemet med meddelande på hyresrättens område i praktiken inte fungerar särskilt bra, att den störande kan känna sig kränkt av socialnämndens inblandning och att det kan uppfattas som känsligt för styrelsen att denna skall vara skyldig att anmäla en granne till nämnden. Mot denna bakgrund är det rimligt att utforma förverkandereglerna så att det ligger på den enskilde bostadsrättshavaren att ta kontakt med de sociala myndigheterna om han behöver hjälp och stöd i den situation som uppkommit.
Enligt regeringens bedömningar finns inte något som tyder på att förverkande av bostadsrätt är särskilt förekommande. Denna invändning är dock mindre intressant ur ett principiellt perspektiv. Vi motsätter oss regeringens förslag eftersom det reducerar bostadsrättshavare och grannar till angivare. En bostadsrättsförening är en ekonomisk samfällighet. En bostadsrättshavare är delägare i en förening och har satsat kapital i denna. Det finns därför ett ägande och ansvar på samma sätt som för en villaägare. En bostadsrättshavare har således ett annat förhållande till bostadsrättsföreningen än vad en hyresgäst har till sin hyresvärd. Att kräva att bostadsrättsföreningar skall ange till socialnämnden om en medlem i föreningen förverkat sin bostadsrätt är att kräva att grannar skall ange varandra.
Det kan finnas skäl för att en bostadsrättshavare inte vill att socialnämnden skall underrättas om en uppsägning. Regeringens förslag är därför integritetskränkande då en bostadsrättshavare som sägs upp inte har möjlighet att avböja rapportering till socialnämnden.
Trots den kritik som vi riktar mot regeringens förslag vill vi samtidigt ge en eloge till regeringen som med osedvanlig snabbhet efterkommit ett tillkännagivande från riksdagen. Vi ställer oss därför frågande till att regeringen inte uppvisat samma snabbhet vad gäller exempelvis tillkännagivande från riksdagsåret 1998/99 om införande av ägarlägenheter.
Stockholm den 8 mars 2004 |
|
Marietta de Pourbaix-Lundin (m) |
|
Margareta Pålsson (m) |
Peter Danielsson (m) |
Magdalena Andersson (m) |
Gunnar Axén (m) |
Göran Lindblad (m) |