Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av att se över problematiken kring tolkningen av AML respektive LSS i enlighet med vad som anförs i motionen.
LSS – lag om stöd och service till vissa funktionshindrade – är en rättighetslag som ska garantera personer med omfattande och varaktiga funktionshinder goda levnadsvillkor. Lagen har inneburit ett viktigt steg för att stärka de funktionshindrades ställning i samhället. Som för alla rättighetslagar gäller att tillämpningen regelbundet behöver ses över. En av de möjligheter lagen ger är att själv vara arbetsgivare för en personlig assistent. Det har därigenom blivit allt vanligare med anställning i arbetsgivarens hushåll. Om den personlige assistenten är anställd av vårdtagaren tycks tolkningen vara att inte arbetsmiljölagen och inte heller lagen om anställningsskydd gäller. Då gäller lagen om arbetstid mm i husligt arbete.
I LSS finns inget angivet om den personlige assistenten och arbetsgivarens skyldighet vad gäller att förhindra ohälsa och sjukdom. Det kommer regelbundet information om att personliga assistenter ställs inför svåra och ibland även orimliga krav. En del känner att de omöjligt kan vara kvar hos en brukare. De här svårigheterna har konstaterats i rapporter från Socialdepartementet och vid arbetsmiljöinspektioner. Också Svenska Kommunalarbetareförbundet får brev om hjälp från utsatta medlemmar. Det här är svåra frågor. Brukaren stöds av en rättighetslag. LSS avsågs vid sin tillkomst vara ett viktigt komplement som inte skulle inskränka andra lagar. Ändå visar verkligheten att LSS ofta krockar med arbetsmiljölagen och arbetstidslagen. Vi anser att det är hög tid att tillsynsmyndigheterna Socialstyrelsen och länsstyrelserna tar tag i tolkningen och tillämpningen av LSS och AML så att både arbetsgivare och arbetstagare får veta vilka regler och villkor som ska gälla för arbete i arbetsgivarens hushåll.
Stockholm den 6 oktober 2003 |
|
Siw Wittgren-Ahl (s) |
Ronny Olander (s) |