Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om obligatorisk friskvård på arbetsplatserna.
Under de senaste femton åren har Sverige genomlevt djupgående och omfattande förändringar inom teknik, ekonomi och arbetsliv. Nya yrken har tillkommit, traditionella arbeten och arbetsuppgifter har omvandlats eller försvunnit. Även om ambitionen ofta har varit att skapa effektiva och konkurrenskraftiga organisationer och bättre arbetsförhållanden för anställda tycks problemen hopa sig. Istället för en utveckling av de mänskliga resurserna kan vi idag se en destruktiv utveckling som påtagligt drabbar människor i arbetslivet kognitivt, emotionellt och fysiskt. De mänskliga resursernas nedbrytning beror bl.a. på att kraven har ökat. T.ex. har den offentliga sektorn bantats ordentligt liksom flera företag har ägnat sig åt downsizing, vilket har fått till effekt att det arbete som tio personer utförde i början av 1990-talet nu utförs av nio stycken. Många anställda känner det också som att det blir upp till var och en att ”försvara sig” mot den stress och ohälsa som uppkommer. I kombination med de krav som upplevs av många i privatlivet blir det jobbigt för många av oss att få det s.k. livspusslet att gå ihop. Vi blir både trötta och slitna och ohälsan sprider sig.
Debatten är idag fokuserad på ohälsofaktorer och inte hälsofaktorer. En viktigt del i arbetet med en bättre arbetsmiljö och för en allmän bättre folkhälsa är friskvård. Människor i allmänhet och i samhället måste på allvar förstå vikten av och planera för fysisk aktivitet. Det gäller små saker, som att stiga av en hållplats för tidigt, gå i trappor, etc. I detta finns förstås behovet av att minska bilåkandet och öka möjligheter för cyklande och gående. Folkhälsa handlar om att beakta dessa slutsatser i samhälleliga beslut som fattas på olika nivåer samt att planera för fysisk aktivitet i alla sammanhang.
Genom en obligatorisk friskvård på arbetsplatserna tror vi att mycket skulle vinnas. Många arbetsgivare har också börjat med friskvård för sina anställda och många vittnar om goda resultat, både i form av personlig bättre hälsa och som en mer attraktiv arbetsplats. Det måste givetvis vara upp till var och en av arbetsgivare och de fackliga organisationerna att utforma och planera friskvården så att alla anställda kan delta med sina olika förutsättningar o.s.v.
Våra kroppar är helt enkelt skapade för att röra sig, och det är en katastrof att vi inrättat samhället efter att röra sig så lite som möjligt. Genom en obligatorisk friskvård vid varje arbetsplats kan alla människor förhoppningsvis inspireras att motionera mera också på fritiden.
Stockholm den 7 oktober 2003 |
|
Ulf Holm (mp) |
Yvonne Ruwaida (mp) |