Motion till riksdagen
2003/04:A362
av Birgitta Ahlqvist och Kristina Zakrisson (s)

Förbud mot farligt ensamarbete


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om förbud mot farligt ensamarbete.

Motivering

Många arbetstagare inom både offentlig och privat verksamhet finns på arbetsplatser där våld eller hot om våld är vanligt. Psykiskt och fysiskt våld, en hotfull eller våldsam situation kan vara en stor tragedi för den enskilde. Rädslan och risken för att bli utsatt för våld är ett allvarligt arbetsmiljöproblem för stora yrkesgrupper. De drabbade utsätts oftast för någon form av skada, ibland i form av långvariga psykiska besvär.

Antalet anmälda arbetsskador av våld och hot har ökat kraftigt under den senaste tioårsperioden. I sju av tio fall är det en kvinna som drabbas, beroende på att våld och hot i första hand förekommer på arbetsplatser med många kvinnliga anställda, främst inom vård och omsorg.

Antalet butiksrån ökar kraftigt och är idag betydligt fler än anmälda bank- och postrån. De utsatta butikerna är de som ofta har öppet under sena kvällar och nätter. Den genomsnittliga sjuktiden till följd av hot och våld är bland de längsta just inom detaljhandeln. Butiksrån sker också i en klar majoritet av fallen på sena kvällar och nätter, vilket är anmärkningsvärt då detta är de tider då flertalet butiker är stängda.

I 3 kap. 2 § arbetsmiljölagen fastslås att arbetsgivaren har en skyldighet att vidta alla åtgärder för att förebygga ohälsa och olycksfall som ensamarbete kan innebära. Med tanke på statistiken avseende butiksrån är det tveksamt om ensamarbete kan anses vara tillåtet i butiker på kvällarna och nätterna. Mer resurser måste därför satsas på att ta itu med den rån-, hot- och våldssituation som är en del av vardagen för många som arbetar inom t.ex. serviceyrken där kontanter och andra stöldbegärliga varor alltid kommer att finnas i omlopp.

Arbetsmiljöverket har nyligen studerat anmälningar om våld och hot i butiker och överklagat hanteringen av 18 rån på bensinstationer. Regeringen fattade beslut i höstas om dessa fall och menade att av arbetsgivaren vidtagna åtgärder var viktiga för säkerheten, men inte tillräckliga. Regeringens ställningstagande innebär bland annat att kvälls- och nattarbete vid bensinstationer inte får bedrivas som ensamarbete om inte vissa villkor är uppfyllda. Villkoren gäller användning av s.k. nattlucka vid försäljning och att det vid stängning av en bensinstation skall vara närvarande en extra person, exempelvis en väktare. På samma sätt måste säkerheten i kvälls- och nattöppna butiker förbättras.

Stockholm den 2 oktober 2003

Birgitta Ahlqvist (s)

Kristina Zakrisson (s)