Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om uppsägning av gravida och föräldralediga kvinnor.
Alltfler gravida eller föräldralediga kvinnor sägs upp från sina arbeten. I år har hittills 28 anmälningar kommit in. Det är lika många som under hela 2002. Det är definitivt den typ av anmälningar som har ökat mest de senaste åren.
Arbetsgivaren hänvisar vanligen till ”arbetsbrist”, trots att ingen annan på arbetsplatsen sägs upp. Gällande lag ger inget stöd för dessa uppsägningar, men det finns kryphål som utnyttjas av arbetsgivarna. Lagen om anställningsskydd, som ger företag möjlighet att undanta två personer från turordningsreglerna, kan också bidra till att det blir just den gravida kvinnan som sägs upp. Dessutom ger nuvarande lagstiftning möjlighet för arbetsgivaren att utnyttja den ersättning, som föräldraförsäkringen betalar som en del av uppsägningslönen.
Regeringen har visserligen uppmärksammat detta missförhållande och gett Arbetslivsinstitutet i uppdrag att lägga fram förslag som omöjliggör detta. Nu föreligger således ett förslag, som innebär att föräldraledighet aldrig ska kunna räknas in i uppsägningstid. Detta är bra men problemet bör följas upp ytterligare.
Eftersom just gravida och föräldralediga kvinnor i ökande grad sägs upp är det viktigt att noga följa upp utvecklingen så att gällande lagstiftning och andra regelverk följs. Man måste också bilda opinion mot arbetsgivare som redan vid anställningsintervjuerna frågar kvinnor om de har för avsikt att föda barn. Män får sällan eller aldrig denna fråga. Den svenska arbetsmarknaden förutser idag en stor brist på arbetskraft. Samhället oroar sig över att det föds för få barn i Sverige. Att det samtidigt är möjligt att med olika medel diskriminera gravida eller föräldralediga kvinnor på arbetsmarknaden är häpnadsväckande.
Stockholm den 7 oktober 2003 |
|
Birgitta Ahlqvist (s) |
Kenth Högström (s) |