Motion till riksdagen
2003/04:A356
av Gunilla Carlsson i Hisings Backa (s)

Hälsa i arbetslivet


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om den fortsatta strategin för ökad hälsa i arbetslivet.

Motivering

I budgetpropositionen presenteras den fortsatta strategin för ökad hälsa i arbetslivet. Utgångspunkten är fortsatt regeringens 11-punktsprogram mot ohälsa.

De förslag som föreligger i budgetpropositionen innebär bland annat en översyn av bestämmelserna gällande sjukförsäkringsförmåner för att eventuellt skärpa dessa. Vidare aviseras en teknisk översyn av reglerna för karensdagen.

Att stävja fusk och att skapa lika villkor och rättvisa vad gäller karensdagen är förvisso viktiga insatser. Men det krävs också kraftfulla satsningar på varje individs rehabilitering. Här menar jag att arbetsgivarna idag inte lever upp till sina skyldigheter. Få av dem har insett de humanitära och ekonomiska vinsterna med rehabilitering.

Det finns således anledning att ta avstånd från den beskrivning av problembilden med ohälsa i termer av omfattande fusk som ibland förekommer i debatten. Sådana beskrivningar skadar tilltron till systemet bland allmänheten. För att öka tilltron till systemet bör informationsinsatserna öka och eventuellt fusk kartläggas och stävjas. Sådana insatser måste dock begränsas till sådana situationer där fusk verkligen har kunnat kartläggas.

I det fortsatta arbetet bör särskilda åtgärder för att stödja kvinnodominerade typer av arbeten övervägas. Statistiken talar sitt tydliga språk; sjukfrånvaro orsakad av arbetet och lång sjukskrivningstid är vanligare bland kvinnor än män. För kvinnor inom stat, kommuner, landsting, handel, service och i försäkringskassan har antalet sjukskrivningar ökat anmärkningsvärt under en femårsperiod. Utvecklingen med skenande sjukskrivningstal kan aldrig hejdas utan ett ökat arbetsgivaransvar för arbetsmiljön.

Ett program för att utveckla ledarskapet hos våra arbetsgivare bör dessutom tas fram. Arbetsgivarna måste börja stötta cheferna så att de kan bedriva ett modernt ledarskap.

Vi behöver chefer som vägleder människor snarare än att de beordrar. För att nå dit måste cheferna ges verktyg för att kunna jobba utifrån synsättet att arbetsmiljö, lokal samverkan och medbestämmande, arbetsrotation, lönesystem och kompetensutveckling är delar av en helhet. Det kommer att bli mycket svårt att på allvar ta itu med de psykosociala orsakerna bakom stress och utbrändhet om vi inte gör den satsningen.

Stockholm den 1 oktober 2003

Gunilla Carlsson (s)