Motion till riksdagen
2003/04:A354
av Agneta Gille m.fl. (s)

Ett mänskligare arbetsliv


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ett mänskligare arbetsliv.

Motivering

Ohälsan har ökat dramatiskt. Närmare 800 000 svenskar står utanför arbetslivet. För att skapa tillväxt och resurser till välfärden behöver vi en frisk och arbetsför befolkning.

Den höga sjukfrånvaron är det enskilt allvarligaste hotet mot den svenska välfärden och därmed mot den tillväxt som ska finansiera välfärden. Hälsa och tillväxt är två sidor av samma mynt.

Vi socialdemokrater har satt upp målet att vi ska halvera antalet sjukskrivningar till år 2008. Sambandet mellan god arbetsmiljö, utvecklat arbete och hög konkurrenskraft måste tydliggöras.

Orsakerna till den ökande ohälsan är komplexa. Det innebär att det inte finns en lösning, utan många.

Det finns en mängd orsaker till den höga sjukfrånvaron i arbetslivet, som exempelvis en åldrande arbetskraft, brist på inflytande, hårdare krav på jobbet, sämre psykosocial arbetsmiljö och brister i försäkringskassans och arbetsgivarnas rehabiliteringsarbete.

Arbetet har inletts, och en rad åtgärder har satts in för att minska sjukfrånvaron. Men fortfarande har vi mycket kvar att göra för att öka hälsan i arbetslivet. I våras beslutade riksdagen om ett batteri av åtgärder som började att gälla vid halvårsskiftet i år. Syftet med dessa är att förbättra stödet till den sjukskrivne. Möjlighet till deltidssjukskrivning ska användas i ökad utsträckning. Avstämningsmöten har införts för att olika aktörer ska kunna träffas för att samordna de insatser som behövs. Rehabiliteringsarbetet har förstärkts, och mer kommer att göras för att förstärka företagshälsovården.

De beslut vi fattat och står i färd att fatta ger oss viktiga verktyg på väg mot målet. Men det räcker inte. Vi ser ingen radikal ljusning i tunneln.

Arbetet har en central roll i våra liv. Förutom att ge oss försörjning ger arbetet i bästa fall också identitet, stimulans, gemenskap och personlig utveckling samtidigt som det strukturerar vår tid. Men många har svårt att få ihop hela sitt livspussel. Därför måste vi finna fler lösningar som gör det lättare att kunna kombinera förvärvsarbete med familj och fritid. Barnafödandet handlar om framtiden och den ekonomiska utvecklingen. Hur vi tar hand om våra barn är en nyckelfråga. Vi måste utforma arbetslivet så att kvinnor och män ska ha både viljan och orken att bli föräldrar.

Den vanligaste orsaken till sjukfrånvaron är fortfarande belastningsskador till följd av felaktiga arbetsställningar och tunga lyft. Det finns klass- och könsskillnader i ohälsa som beror på arbetet och som är helt oacceptabla.

Men den snabbast växande orsaken till sjukfrånvaro är psykiskt relaterade problem såsom stress och mental utmattning. Forskarna säger att folksjukdomarna inte har ökat. Det är människornas psykiska välbefinnande som har minskat. Stressen och hetsen i samhället påverkar oss alla.

Vi svenskar är välutbildade och flexibla, och vi tar stort ansvar på jobbet. Men alldeles för många slits ut, blir sjuka och försvinner från arbetslivet i förtid. Vi måste skapa arbetsplatser där alla människor känner arbetsglädje, där deras hälsa inte äventyras och där man klarar av att arbeta fram till pensionen.

Varför är vissa friska och går till jobbet varje dag? Enligt forskarna är begriplighet, hanterbarhet och meningsfullhet tre centrala begrepp som innehåller nyckeln till hälsa.

De stora systemen inom kommuner och landsting, myndigheter, organisationer och näringsliv måste organisera arbetet så att de som arbetar där upplever känslan av sammanhang. Mycket sådant arbete pågår, men sjuktalen talar sitt tydliga språk om att det inte räcker.

Arbetsplatserna runtom i landet måste bli bättre på att ta till vara människors arbetsförmåga och anpassa uppgifterna till vars och ens förutsättningar. Men varje arbetsplats är unik. Därför måste varje arbetsplats ta sin fight för en bättre arbetsmiljö.

Ett mänskligt arbetsliv handlar till syvende och sist om trygghet och rättvisa. Vi kommer aldrig att acceptera att människor blir sjuka eller slås ut från arbetslivet i förtid.

Ett mänskligare arbetsliv skapas inte enbart genom lagar och regler på arbetsmarknaden. Vi behöver många människors kunskaper och erfarenheter.

Stockholm den 3 oktober 2003

Agneta Gille (s)

Ronny Olander (s)

Britta Lejon (s)

Berit Högman (s)

Tomas Eneroth (s)