Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om förändringar i arbetslagstiftningen.
I maj presenterade SCB en ny undersökning som visar att risken att bli uppsagd fördubblas när man blir förälder. Fackföreningar kommer dagligen i kontakt med kvinnor som blir uppsagda under sin föräldraledighet. Bara inom HTF:s verksamhetsområde har man haft 250 fall av uppsägningar sedan år 2000. Inte nog med att kvinnorna mister sina jobb används föräldraförsäkringen som uppsägningslön. Det innebär att den skattefinansierade föräldraförsäkringen blir en subvention för arbetsgivarnas kostnader vid uppsägning.
Ett annat problem som kommit fram i debatten är att arbetsgivare i högre grad också ställer krav på arbetssökande kvinnor att de inte ska skaffa barn under på flera år för att de ska få en anställning. Bilden bekräftas också av samtal med de fackliga organisationerna. Oftast är det muntliga krav som ställs, men det har även förekommit att den som ska anställas får skriva under en överenskommelse. Det finns en lagstiftning mot diskriminering som ska reglera detta, men reglerna är lätta att sätta ur spel. Till sist handlar det om den enskildes möjlighet att få ett arbete eller inte.
Föräldralediga är i en mer utsatt position eftersom de i praktiken inte har samma möjligheter till information och möjligheter att påverka när företag omstrukturerar sin verksamhet. Därför är det viktigt att deras situation särskilt uppmärksammas. Om tanken med föräldraledigheten är att den är till för barnet, är det inte rimligt att en nybliven mamma, eller pappa, ska ägna den första tiden med sitt barn att söka nytt jobb. Denna situation är inte acceptabel. Vi anser därför att regeringen bör påskynda arbetet med nödvändiga förändringar i arbetslagstiftningen.
Stockholm den 3 oktober 2003 |
|
Christina Nenes (s) |
Gunilla Carlsson (s) i Hisings Backa |