Motion till riksdagen
2003/04:A317
av Claes-Göran Brandin och Gunilla Carlsson i Hisings Backa (s)

Turordningsreglerna i LAS


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att undantagen i LAS vad gäller turordningsreglerna skall tas bort.

Motivering

Sedan lagändringen trädde i kraft den 1 januari 2001 har minst 200 anställda inom LO-kollektivet förlorat arbetet till följd av undantagsregeln. Närmare hälften av dessa kända undantag är enligt de lokala fackens bedömning helt oacceptabla eller upprörande.

När vi socialdemokrater varnade för bristande rättssäkerhet och åtminstone ville göra det möjligt att pröva om undantagen var sakligt grundade, fick vi inget gehör i riksdagen. De borgerliga partierna och Miljöpartiet tog nämligen också bort den enskildes rätt till prövning.

Rättssäkerheten och tryggheten för de anställda har stor betydelse för en effektiv arbetsmarknad. De fackliga organisationerna ska naturligtvis stödja och arbeta för arbetstagarnas rättigheter.

Sysselsättning är grundläggande för att ett samhälle ska kunna fungera, och den trygghet ett arbete ger kan inte ersättas av något annat. Det senaste decenniets osäkra förhållanden på arbetsmarknaden har inte gynnat de anställda. För att våga satsa krävs, såväl för företag som för anställda, grundtrygghet och förutsägbarhet.

Undantagsreglerna från turordningsprinciperna i lagen om anställningsskydd som röstades igenom i riksdagen av Miljöpartiet och de borgerliga partierna för några år sedan är ett typexempel på regler som leder i rakt motsatt riktning.

Reglerna innebär att arbetsgivaren kan undanta två personer från turordningen vid uppsägningar. I praktiken kan det innebära att arbetsgivaren ensidigt beslutar vem som ska få gå. Det har framförts argument om att turordningsprinciperna främst har betydelse för småföretagen som regelförenkling, men det stämmer inte. Rätten för arbetsgivaren att undanta två från turordningen har endast urholkat anställningsskyddet.

Den trygghet alla ska känna i arbetslivet är svår nog att bibehålla i en arbetsmarknad med stark omvandling och hög stressfaktor. Med urholkningen av anställningstryggheten blir osäkerheten än värre och stressen ökar ännu mer. Produktionsresultatet ställs mot rätten att vara hemma hos sina barn när de är sjuka, mot rätten att vara föräldraledig och mot rätten att yttra sig och vara kritisk på sin arbetsplats. En anställd som måste lita till sin arbetsgivares välvilja och som känner att man alltid måste ställa upp blir varken en bra förälder eller en bra arbetstagare.

Nya rapporter kommer om hur de nu gällande turordningsreglerna slår mot anställda. Särskilt utsatta är kvinnor. Det är ingen självklarhet att du får behålla jobbet när du blir gravid. Många får lämna sin anställning utan att ha möjlighet att få sin sak prövad på grund av att arbetsgivaren har kunnat frångå turordningsprinciperna.

Detta är inte acceptabelt. Undantagen från turordningsreglerna måste tas bort. Det tjänar alla på i förlängningen.

Stockholm den 3 oktober 2003

Claes-Göran Brandin (s)

Gunilla Carlsson (s)