Motion till riksdagen
2003/04:A315
av Sylvia Lindgren m.fl. (s)

Företagshälsovård


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om företagshälsovården.

Motivering

Det är med stor oro vi ser en alarmerande ökning av ohälsa i arbetslivet, särskilt när det gäller de långa sjukskrivningarna. Nästa år beräknas kostnaderna för sjukskrivningar, arbetslivsinriktad rehabilitering, förtidspensioner och arbetsskador bli 100 miljarder kronor. Orsakerna till de höga kostnaderna är både en ökad sjukfrånvaro och ökade ersättningar som en följd av högre inkomster. Det går också att utläsa skillnader i hälsa beroende på utbildningsnivå eller ekonomisk standard. Bilden är tydlig. Hälsa är en klass- och könsfråga. Höga sjuktal kräver åtgärder inom flera politikområden. Det handlar om arbetsmarknadspolitik, utbildningspolitik, hälso- och sjukvårdspolitik, forskning med mera. Hälsa är en rättvisefråga där det i första hand handlar om att undvika lidande för den enskilda människan.

Regeringens proposition ”Mål för folkhälsan” syftar till att förbättra folkhälsan och minska skillnaderna i hälsa mellan olika grupper i befolkningen. Förslaget till ett övergripande nationellt folkhälsomål involverar ett stort antal politikområden i folkhälsoarbetet. Det övergripande målet är att skapa samhälleliga förutsättningar för en god hälsa på lika villkor för hela befolkningen. Detta är ett bra steg på vägen mot ett rättvisare samhälle, men det krävs krafttag för att nå ända fram.

Höjda löner har resulterat i att taket i socialförsäkringarna har blivit alltför lågt. Stora grupper av löntagare som har helt vanliga inkomster omfattas inte längre av ett fullgott försäkringsskydd. Alltfler grupper skaffar sig egna lösningar. På så sätt riskerar viljan att bidra till den gemensamma finansieringen att minska.

Företagshälsovårdens betydelse i arbetsmiljöarbetet och vikten av att den kommer alla arbetstagare till del måste framhållas. Dagens lagstiftning ställer krav på en god arbetsmiljö, och i detta bör obligatorisk företagshälsovård ingå för alla anställda.

Dagens lagstiftning är dock inte tillräcklig på detta område, och ett regelsystem där arbetsgivarens ansvar tydliggörs bör tillföras.

Stockholm den 1 oktober 2003

Sylvia Lindgren (s)

Börje Vestlund (s)

Maria Hassan (s)