Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att samma regelverk vad gäller grundlagsfästa rättigheter om yttrandefrihet skall gälla för anställda i kommunalt ägda bolag som för offentligt anställda personer.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om förändring av lagen om offentlig upphandling.1
1 Yrkande 2 hänvisat till FiU.
En väsentlig förutsättning för en välfungerande, effektiv offentlig förvaltning är att de anställda har grundläggande yttrande- och meddelarfrihet. Ett fritt och öppet debattklimat med medarbetare som deltar aktivt i det offentliga samtalet, också när det rör den egna arbetsplatsen, är ett viktigt instrument för kontinuerlig verksamhetsförbättring och säkrande av en god kvalitet på den egna verksamheten. Det motverkar dessutom att det inom verksamheten begås fel, misstag eller till och med rena olagligheter. Möjligheten för offentligt anställda att meddela sig med medborgare och medier är en garanti för att offentlig verksamhet bedrivs i enlighet med de högt ställda krav som vi medborgare har rätt att ställa.
Ett öppet debattklimat på den egna arbetsplatsen och en möjlighet att delta i det offentliga samtalet skapar dessutom för den anställde en bättre och tryggare psykosocial arbetssituation.
För offentligt anställda är detta, åtminstone i teorin, inte något problem. De grundlagsreglerade fri- och rättigheterna kan inte avtalas bort. Inskränkningar kan ske endast genom lagstiftning. Arbetsgivaren kan inte heller genom olika påbud ensidigt inskränka sådant som yttrandefriheten. Grundlagsskyddade fri- och rättigheter går före lojaliteten med arbetsgivaren.
Anställda vid kommunala bolag omfattas inte av samma regelverk som offentligt anställda. Deras villkor liknar i allt väsentligt privatanställdas. Ur medborgarsynvinkel är detta olyckligt. Kommunala bolag ansvarar ofta för viktiga delar av en kommuns verksamhet. De förvaltar inte oansenliga summor av kommunmedborgarnas pengar. Deras verksamhet styrs ytterst av politiska beslut och av personer som tillsatts av politiska församlingar. Allmänheten har ett oavvisligt intresse av att det i kommunala bolag finns samma öppenhet och insyn som garanteras vid offentlig verksamhet driven i förvaltningsform. En väsentlig del av denna öppenhet är de anställdas yttrandefrihet och meddelarfrihet. Lagstiftningen bör därför ändras så att även personal vid kommunalt ägda bolag omfattas av samma regelverk som övriga kommunalt anställda vad gäller grundlagsskyddade fri- och rättigheter.
Det finns en utveckling mot att kommunal verksamhet efter upphandling drivs av privata företag i entreprenadform eller på något annat sätt. Det som ovan anförts om anställdas yttrandefrihet och meddelarfrihet är givetvis också tillämpligt på dessa företag när det gäller den del av verksamheten som bedrivs på uppdrag av en kommun.
Lagen om offentlig upphandling är otydlig vad gäller om en kommun i samband med anbudsförfarande kan kräva att samma yttrandefrihet och meddelarfrihet som för kommunalt anställda även skall gälla för av företaget anställda inom den del av verksamheten som drivs på uppdrag av kommunen. Lagen om offentlig upphandling bör förändras på denna punkt, så att det tydligt framgår att den offentliga upphandlaren om den så önskar har rätt att kräva vad som ovan beskrivits.
Stockholm den 6 oktober 2003 |
|
Gunnar Nordmark (fp) |