Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av rätt till ledighet för att utöva förtroendeuppdrag som representant för handikapporganisation.
För att politiska beslut ska bli så bra och genomarbetade som möjligt är det viktigt att man har kontakter med såväl enskilda medborgare som olika organisationer inom aktuellt politiskt område. För handikappolitiken är handikapporganisationernas roll som rådgivare viktig. Detta finns både i den nationella handlingsplanen för handikappolitiken och i FN:s standardregler.
Representanter för handikapporganisationerna lokalt ingår ofta i olika råd och expertgrupper såsom kommunala handikappråd. Det är uppdrag som ofta kräver en stor arbetsinsats. De som är aktiva inom handikapprörelsen har märkt att det blivit allt svårare att få ledigt från sitt ordinarie arbete för dylika förtroendeuppdrag.
Lagen om facklig förtroendemans ställning stadgar vad som gäller när man är fackligt aktiv och vilka rättigheter man har till ledighet från arbetet för detta uppdrag. Denna rätt har nyligen vidgats till att även omfatta ledighet för uppdrag i kommunala företag. Den 1 juli 2002 infördes i kommunallagen rätt till skälig ersättning för reskostnader för funktionshindrade förtroendevalda för att de ska kunna fullgöra ett politiskt uppdrag.
Frågan om rätt till ledighet för representant från en handikapporganisation bör därför tas upp till behandling.
Stockholm den 6 oktober 2003 |
|
Carina Adolfsson Elgestam (s) |