Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om arbetslöshetsförsäkringen.
När någon blir arbetslös är det ofta en personlig katastrof, och finns det en familj med i bilden påverkas den självklart också väldigt starkt. Bor sedan familjen i en bygd där möjligheterna till ett nytt arbete är begränsade är problemet än större.
En man på en liten ort i Mellansverige beskriver efter en tids arbetslöshet sin situation på följande sätt: ”Mitt problem just nu och, som jag har upptäckt att jag delar med otroligt många i bygden, är att de jobb som erbjuds från arbetsförmedlingen ligger på helt orimliga pendlingsavstånd. Jag har blivit anmodad att söka jobb i Alingsås, Bålsta, Orsa, Haninge och nu senast i Visby.” Om han vore ensamstående skulle kanske dessa erbjudanden vara fullt rimliga, men nu har han en arbetspendlande sambo och två barn tolv och fjorton år gamla.
Reglerna i arbetslöshetsförsäkringen när det gäller kraven på vilka jobb man måste ta för att få behålla sin rätt till arbetslöshetsersättning säger att under de första hundra dagarna av en ersättningsperiod kan du begränsa ditt arbetssökande till lämpliga arbeten inom ditt yrke och inom normalt pendlingsavstånd. Därefter måste du vara beredd att söka arbete även inom andra yrken och att pendla längre bort eller att flytta för att få arbete. Det är en rimlig utgångspunkt men kan av flera skäl försätta människor inför orimliga ställningstaganden.
Ett av skälen man kan ha för att få tacka nej till ett arbete är ”lokal bundenhet”. Familjeskäl är ett sådant skäl, t.ex. makens arbetsförhållanden, eller att barn eller någon annan medlem i hushållsgemenskapen är beroende av den sökandes tillsyn eller stöd.
När det gäller all lagstiftning är det viktigt att de som är anställda för att tillämpa den får tillräckligt mycket stöd i lag och tillämpningsanvisningar för att kunna fatta bra beslut i den anda som lagstiftarna har menat.
Sedan är det naturligtvis som mannen i mitt exempel säger, som för övrigt i dagsläget har ett arbete på orten: ”Jag vet att arbetsförmedlarna är tjänstemän och försöker göra ett bra jobb inom de regler och förordningar de har att ta hänsyn till.” Han avslutar med följande: ”Det måste gå att reformera arbetsmarknadspolitiken så att vi stärker regionen och får till en vettig arbetspendling som gör det möjligt att kunna bo kvar på orten och arbeta inom en tiomilsradie.”
Stockholm den 2 oktober 2003 |
|
Lennart Axelsson (s) |