Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om vikten av att arbetsförmedlingen även ger service till personer som inte fått godkänd sfi-utbildning.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen avförs om att uppmana AMS, Integrationsverket m.fl. att arbeta för att möjliggöra motionens intentioner vad gäller hantverksutbildade.
Under många år har människor invandrat till vårt land. En del av dem har färre än 6 års teoretiska studier från sina tidigare hemländer, en del har ingen skolgång alls och några har genomgått utbildning i form av lärlingsutbildning i hantverk.
Enligt Skolverkets statistik finns det i Sverige idag 2 500 personer som studerade svenska på grundvux 1991 och av vilka flera har kortare tid än 6 års teoretiska studier från sina hemländer. Enligt Socialstyrelsen finns det idag bland de hushåll som erhåller försörjningsstöd från socialtjänsten 143 000 hushåll i vilka någon eller flera familjemedlemmar har invandrarbakgrund. Hur många av dessa som har kort teoretisk utbildning och kan tänkas ha hantverkarbakgrund finns ingen information om. Det har lett till att samhället har försummat att ta tillvara dessa kunskaper.
Väl i Sverige har många invandrade genomgått undervisning i svenska. Av olika skäl har alla inte fullt ut kunnat tillgodogöra sig sfi-undervisningen och därmed inte kunnat komma ifråga för service på arbetsförmedlingar på grund av. att det där funnits krav på godkänd sfi-undervisning. Det har lett till svårigheter att komma in på den svenska arbetsmarknaden och därmed på ett naturligt sätt få kontakt med svensktalande personer. Många av de ovan nämnda personerna uppbär socialbidrag men skulle inget hellre vilja än att arbeta och kunna försörja sig själva.
Det finns idag en efterfrågan från designskolor, formgivare, arkitekter etc. av småskalig produktion, prototyptillverkning i utvecklingsprocesser samt specialtillverkning.
Enligt uppgifter från Stockholms Hantverksförening kommer det inom 10 år att saknas omkring 100 000 hantverkare. Det är en efterfrågan som inte kommer att kunna mötas enbart genom rekrytering bland skolungdom. Vi behöver skapa förutsättningar för att tillvarata den unika hantverkskompetens som idag finns men som inte nyttjas.
Sverige har uppmärksammats internationellt med ett tydligt och differentierat formspråk. Den svenska designen, trots framgångarna, speglar inte dagens samhällsklimat. Karaktären präglas av en traditionellt nordisk kultur. Den dynamiska och mångkulturella verklighet som idag råder har inget stort utrymme i Sveriges designuttryck. Genom att möjliggöra möten mellan hantverkare och formgivare med olika kulturell bakgrund kan förnyelse i designuttryck väntas.
Integration är ett prioriterat område under mandatperioden, och statsministern talade i regeringsförklaringen om vikten av integration, om att minska arbetslösheten och om att skapa tillväxt. Ett pilotprojekt inom ovan nämnda hantverksområde skulle kunna fungera som en modell för integrationsarbete för att ge människor ett bättre liv och för att skapa tillväxt.
Stockholm den 5 oktober 2003 |
|
Mona Jönsson (mp) |
|
Helena Hillar Rosenqvist (mp) |
Ulf Holm (mp) |