Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att utreda möjligheten att överföra pengar från arbetsmarknadspolitiska utgiftsområdet till kulturpolitiska utgiftsområdet, anslag 28:22 Bidrag till regionalt arkivverksamhet.
Svar tillgängliggör arkivinformation på medier som gör att alla medborgare får åtkomst till den på bostadsorten. Detta görs genom mikrokort och idag kompletterat med digitala medier. Digitala medier kräver en högre kompetens att hantera och det kräver möjlighet att anställa personal till skillnad från tidigare då personer i sysselsättningsskapande åtgärder var en tillgång.
Svar står inför stora förändringar de närmaste åren. Verksamheten skall utvecklas från produktion och distribution av mikrokort/mikrofilm till att kompletteras med skanning och distribution av digitala bilder över Internet. Rekrytering av medarbetare måste ske med krav på den kompetens som IT-utvecklingen och digitaliseringen av arkiven ställer.
Utveckling för ”digitalisering” av Svar pågår inom EU-projekten ”Det skrivna kulturarvet för utbildning och forskning” samt ”Ett historienät Sverige”. Inom ramen för dessa projekt etableras teknik och kompetens för storskalig skanning av arkivmaterial samt tillgängliggörande över Internet. Svars Digitala Forskarsalar på Internet ligger helt i linje med den satsning som nu genomförs på 24-timmarsmyndigheten. Båda dessa EU-projekt avslutas under 2004, och den egna finansiella möjligheten att fullfölja denna omställning är idag mycket begränsade. Svar har mycket stora möjligheter att erbjuda nya arbetstillfällen inom den nya tekniken, under förutsättning att de ekonomiska möjligheterna erbjuds.
Den nu pågående digitaliseringen av arkivinformationen innebär inte bara ökad tillgång arkivmaterialet utan i vissa fall riskerar tillgången att försämras på grund av datalagstiftningen och personuppgiftslagen PUL.
När nu Svar skall tillgängliggöra de digitala bilderna via Internet slår PUL till och förhindrar spridning av uppgifter om levande personer. I praktiken betyder det att samma information som finns på mikrofilm/mikrokort som tillgängliggörs med en 70-årsgräns drabbas av en 100-årsgräns vid distribution över Internet. Svar kan inte heller förse lokala forskarcentrum eller institutioner, t ex. bibliotek, med materialet. Det betyder kraftigt försämrade villkor för de användare, enskilda forskare, släktforskarcentrum och andra institutioner som idag utnyttjar distributionssystemet.
En offentlig handling kan på grund av PUL inte tillgängliggöras på Internet. Digitaliseringen får i detta fall en rak motsats mot den förväntade. Istället för ökad tillgänglighet begränsas tillgången. Användarna måste nu vallfärda till arkivverkets forskarsalar för att där gratis få tillgång materialet istället för att använda Svars distributionssystem. Förutom en försämrad tillgång till materialet kommer också Svar att förlora intäkter då vi inte längre kan tillgängliggöra det tillkommande digitala materialet under tidsperioden mellan 70 och 100 år.
Till skillnad från Kulturarvs-IT som efter en 3-årig försöksverksamhet får verksamheten permanentad samt ett anslag på 13 miljoner har Svar bedrivit registreringsverksamheten under 10 års tid utan anslag.
De signaler som når registreringsenheter är att det är fortsatt stort behov av att skapa meningsfull sysselsättning inom kontorsområdet. Bedömningen är att det kan etableras nya registreringsenheter och fördubbla antalet sysselsatta till 400 personer under förutsättning att Svar får anslag till verksamheten på liknande sätt som Kulturarvs-IT.
Man kan inte annat säga än att satsningen varit framgångsrik. Den har utvecklats från ett arbetsmarknadspolitiskt projekt för drygt 20 år sedan till att idag ha skapat 157 arbetstillfällen (Svar 89 st + MKC 68 st) i Västernorrlands län och därutöver sysselsatt nära 200 personer runtom i landet.
Förvaltningsanslaget till verksamheten har dock alltid varit litet och är idag endast ca 1,2 miljoner kronor motsvarande ca 3 % av Svars finansiering. Därtill tillförs Svar ett lönebidragsanslag på 5,2 miljoner kronor motsvarande ca 14 % av finansieringen. För att lösa resterande finansiering ca 83 % har Svar genom åren varit hänvisade till att utnyttja arbetsmarknadspolitiken och regionalpolitiken samt att avgiftsbelägga verksamhetens produkter.
På grund av förändringar i arbetsmarknadspolitiken har arbetsförmedlingarna nu inte möjlighet att fullgöra ingångna avtal, vilket delvis beroende på förändringar i regelverket men också beroende på försämrade ekonomiska förutsättningar. Vi ser nu hur personer sysselsatta inom aktivitetsgarantin dras tillbaka och hur lönebidragen sänks f.n. med ca 2 % årligen. Ofta handlar det om tidigare långtidssjukskrivna, långtidsarbetslösa äldre människor ofta med någon form av arbetshandikapp som har små möjligheter att finna ett annat jobb. Hos Svar har man fått meningsfulla och utvecklande arbetsuppgifter och en social gemenskap som ett arbete och en arbetsplats innebär. Som arbetsförmedlingen uttrycker det har det varit ett problem att den anvisade personalen trivts så bra att man inte vill sluta hos Svar samtidigt som Svar inte har ekonomiska förutsättningar att tillsvidareanställa. Istället hänvisas nu den enskilde till att bli aktivt arbetssökande och flyttbar för att klara sin försörjning. Jag kan inte se annat än att detta driver upp kostnaderna inom arbetsmarknadspolitiken med resurser, lokaler och personal för att ta hand om dessa arbetssökande. Nog vore det väl både humanare och mera kostnadseffektivt att föra över pengar från det arbetsmarknadspolitiska utgiftsområdet till det kulturpolitiska utgiftsområdet och Svars verksamhet. Svar kan då erbjuda dessa nu arbetssökande personer en fast anställning. Centerpartiet anser att regeringen bör göra en utredning för att se över möjligheterna till en omfördelning av pengar till Svars arkivverksamhet.
Centerpartiet har i sin kulturbudget föreslagit att 2 miljoner omfördelas inom ram för budgetåret 2004.
Nu diskuteras mellan Riksarkivet och Kulturdepartementet att överföra Svar till ett intäktsfinansierat område. Man slipper då räkna in Svars underskott på 3,5 miljoner när man redovisar anslaget för arkivverket. Samtidigt måste det betyda att avsikten är att Svars verksamhet på sikt helt skall finansieras med avgifter!
Bland de sju målen för den nationella kulturpolitiken står bl.a. följande: att bevara och bruka kulturarvet. Man kan undra hur det stämmer med kulturmålen att istället för att skjuta till anslag för att finansiera tillgängliggörande av arkiven på moderna medier väljer man att avgiftsbelägga brukaren.
Man kan också undra hur det stämmer med arbetsmarknadspolitiken om Svar i framtiden måste agera mera affärsmässigt och ställa högre krav på sina medarbetare som idag till 64 % utgörs av personer med någon form av arbetshandikapp.
Stockholm den 3 oktober 2003 |
|
Birgitta Sellén (c) |