Motion till riksdagen
2003/04:A275
av Rigmor Stenmark (c)

Fordon som arbetsplats


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att fordonet (bussen, bilen, tåget, flyget) bör klassas som arbetsplats.

Motivering

Endast om en buss är direkt trafikfarlig kan föraren vägra att köra bussen. Många bussförare står idag bildligt talat med kepsen i hand och ber sin arbetsgivare att åtgärda det problem som finns om bussen antingen är alldeles för kall eller alldeles för varm för att föraren ska kunna utöva sitt förarjobb på ett bra sätt. I juli månad körde en bussförare en buss som från starten hade en inomhustemperatur på över fyrtio (40) grader. Han var förtvivlad, och var och en kan tänka sig vilken trafiksäker chaufför det fanns bakom ratten i den bussen.

Den bussförare som uppmärksammat mig på denna arbetsmiljöfråga har talat med sitt fack (Kommunal) samt med Arbetsmiljöverket men får till svar att det inte går att göra något åt detta problem då man med nuvarande regelverk inte kan kräva av arbetsgivaren att åtgärda problemet i bussen då fordonet inte klassas som arbetsplats. Samma problem torde vara lika för andra yrkesförare inom andra transportmedel.

Jag kräver att våra yrkesförare ska vara absolut pålitliga i arbetet. Då måste också arbetsgivaren ta ansvaret för att arbetsplatsen, arbetsmiljön, är så bra så att föraren kan utföra sitt arbete på ett bra och säkert sätt. Dagens regelverk bör ses över. Frågan måste tas på allvar så att man kan hävda att det är i buss, tåg eller bil etc. där man tillbringar sin arbetstid som också enligt regelverket ska räknas som arbetsplatsen. Enligt uppgift räknas idag den depå där föraren är anställd som arbetsplats trots att föraren tillbringar bara en smärre tid av sitt arbetspass där. Större delen av sin arbetstid tillbringas av förklarliga skäl i bussen, på tåget, i bilen etc.

Stockholm den 2 oktober 2003

Rigmor Stenmark (c)