Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av särskilda åtgärder för personer som har svårt att komma in på arbetsmarknaden.
Arbetsmarknaden förändras och blir alltmer krävande. Kraven på utbildning ökar. För att vara intressant på arbetsmarknaden ställs oftast krav på minst gymnasieutbildning. Men ofta så fordras vidareutbildningar som t.ex. yrkesutbildningar, påbyggnadsutbildningar och högskoleutbildning.
Andra krav som ställs är flexibilitet, stresstålighet och social kompetens. Anställningsformerna förändras. Andelen korttidsanställningar, timanställningar, projektanställningar och provanställningar ökar ständigt. Allt detta ställer nya krav på dem som vill in på arbetsmarknaden.
Många klarar av den nya arbetsmarknadens krav. Men det är inte alla som gör det. Andelen som får svårt att komma i fråga för en anställning ökar. Det kan bero på att de inte orkar eller förmår uppfylla de krav som arbetsmarknaden ställer. Vi riskerar en utslagning där många inte får en chans att ta sig in på arbetsmarknaden med alla problem som därmed uppstår.
Vi ser det som viktigt att samhället tar ansvar för dem som får det extra svårt när arbetsmarknaden förändras. Målet måste vara att så många som möjligt skall uppleva den delaktighet och samhörighet med samhället som tillgång till arbete och egen försörjning skapar. Om det skall bli framgångsrikt bör särskilda insatser göras för den grupp som avses i motionen. Det måste handla om åtgärder som ger varje individ förutsättningar till egen utveckling med ett uttalat mål om att få fotfäste på arbetsmarknaden. Åtgärderna måste ske i ett tempo, med en pedagogik och med arbetsuppgifter som bäst lämpar sig i varje enskilt fall.
Ett större ansvar bör läggas på lokal samverkan mellan kommunerna, landstingen, försäkringskassan och arbetsförmedlingarna. Den pedagogik som tillämpas inom folkbildning och folkhögskolor kan utgöra en viktig resurs som komplement till skolans arbetssätt. Arbetsuppgifter som lämpar sig kan bl.a. finnas inom gröna sektorn samt kultur och fritid.
Stockholm den 1 oktober 2003 |
|
Per Erik Granström (s) |
|
Kurt Kvarnström (s) |
Hans Unander (s) |
Anneli Särnblad Stoors (s) |
Barbro Hietala Nordlund (s) |