Motion till riksdagen
2003/04:A221
av Linnéa Darell (fp)

Rekrytering av akademiker


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ökad samverkan mella akademiskt utbildade och små och medelstora företag.

Motivering

Alla är idag ense om att för att återge Sverige en bättre position i välfärdsligan måste tillväxten öka väsentligt. Motorer i denna utveckling är de små och medelstora företagen samt all den potential som finns i att stimulera nystart av företag. Ytterligare förutsättningar för en sådan utveckling är god utbildad arbetskraft, nya affärsidéer, stimulans och omhändertagande av innovativa idéer till nya produkter samt en stark entreprenörsanda.

Det finns flera vägar att nå dithän. En av dem kan vara att öka samverkan mellan akademiskt utbildade och små och medelstora företag. Idag rekryteras inte akademiskt utbildade i så stor utsträckning till dessa företag. Orsakerna kan vara flera. En orsak kan vara att man inte känner varandras förutsättningar och därmed tror sig inte ”tala samma språk”.

Trots god utbildning finns i dag en arbetslöshet bland personer med akademisk utbildning. I stället för att tvinga in dem i traditionella arbetsmarknadsåtgärder – dessutom efter en passiv väntan – borde det finnas utrymme för lokala/regionala insatser i samverkan mellan arbetsförmedling/läns­arbetsnämnd och intresserade företag. Idag är de lokala/regionala arbetsmarknadsmyndigheterna alltför uppbundna av centrala direktiv, vilket förhindrar enskilda lokala/regionala initiativ med goda idéer. I mötet mellan företag/företagare och akademiker kan kompetenser blandas och en samhörighet utvecklas som kan ge resultat både kort- och långsiktigt. På kort sikt skulle arbetslösa akademiker få anställning i små och medelstora företag i större utsträckning än idag. Många skulle säkert också finna intresse att utveckla ett eget företagande. Kontakterna med företagarvärlden skulle kunna ge förutsättningar för ett mentorskap. De långsiktiga effekterna är att samverkan mellan små och medelstora företag och den akademiska världen blir en självklarhet, en utveckling som skulle vara till gagn för Sverige som välfärdsnation.

Folkpartiet liberalerna vill ha en förändring av svensk arbetsmarknadspolitik, vilket framgår av andra motioner. En sådan förändring skulle möjliggöra ett bättre tillvaratagande av enskilda initiativ på arbetsmarknadsområdet. Men också inom ramen för nuvarande AMS-organisation borde det ovan beskrivna vara möjligt.

Stockholm den 1 oktober 2003

Linnéa Darell (fp)