Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om jämställdhet i det internationella utvecklingsarbetet.
Fattigdomen är fredens och framstegens främsta fiende. Av världens över 1,3 miljarder fattiga är mer än 70 procent kvinnor. Risken att hamna i misär är större för kvinnor än för män.
Kvinnors fattigdom kan mätas både i ekonomiska termer och i termer av bristande ekonomiska möjligheter att forma sina egna liv och att delta i beslut som rör den egna familjen, lokalsamhället och nationen.
De drömmar som kvinnor har överallt om att forma ett bättre och rikare liv för sig själva och sina familjer möter ständiga motgångar. Kvinnor som vill satsa på egna idéer till verksamheter som kan ge dem och deras familjer en inkomst får inte kapital till detta.
Mindre än fem procent av världens banktillgångar och bankkrediter handhas av kvinnor.
Ett sätt att stötta kvinnor är i form av mikrokrediter. Mikrokrediter innebär att fattiga kvinnors ekonomiska ställning och oberoende blir stärkt. En positiv konsekvens är att kvinnor med mikrokrediter lär sig läsa och skriva i större utsträckning än andra.
Det ekonomiska argumentet för jämställdhet är starkt, men ofta underskattat. Jämställdhetsperspektivet i det internationella utvecklingsarbetet måste stärkas och jämställdhet skall tydligt genomsyra alla led av utvecklingssamarbetet.
En risk med politiken där jämställdhet skall integreras i den ordinarie verksamheten är att man inte lika kraftfullt driver de särskilda insatser som är riktade till just kvinnor.
EU:s och övriga världens handelspolitik är ett stort hinder för kvinnors möjlighet till egen försörjning, inte minst i utvecklingsländerna. Frihandel är en viktig del i arbetet för långsiktig ekonomisk utveckling.
Sätta upp konkreta mål för andelen av världens banktillgångar och bankkrediter som skall gå till kvinnor.
Kvinnor skall få lika tillgång som män till ekonomiska resurser.
Främja satsningar på mikrokrediter till kvinnor.
Vikten av riktade insatser direkt till flickor och kvinnor.
Sverige skall inom EU och WTO med kraft driva frågan om frihandel och väl fungerande spelregler för den internationella handeln.
Stockholm den 19 september 2003 |
|
Anne Ludvigsson (s) |
|
Eva Arvidsson (s) |
Carina Ohlsson (s) |
Carina Adolfsson Elgestam (s) |
Marie Nordén (s) |