3 A G A L I B

Infrastrukturutbyggnader

Vägar

Järnvägar

Spår för kollektivtrafik

Regionala stombussar

Station

0 10 km
       
       

Infrastrukturutbyggnader i Storstockholmsområdet år 2030. Vägtrafikscenariot

Ur Terrängkartan© Lantmäteriverket Gävle 2002. Medgivande M2002/1360

Vägtrafikscenariot syftar till att uppnå de transportpolitiska målen främst genom investeringar i vägnätet, d.v.s. effektivisering och upprustning av nuvarande väg- och spårsystem, begränsade investeringar i spårsystemet, stora investeringar i vägsystemet för ökad kvalitet,kapacitet och miljöanpassning samt bättre framkomlighet för busstrafiken.

I vägscenariot anpassas det överordnade vägnätets standard till att bättre betjäna såväl personbilstrafik som kollektivtrafik med buss och godstrafik. Förbifarter byggs runt innerstaden och i en yttre tvärled. Förbifarter byggs också i Norrtälje, Åkersberga och flera orter längre ut i Mälardalen, bl.a. Uppsala, Strängnäs och Kungsör. Infartslederna in mot

13

3 A G A L I B

Stockholm får ökad kapacitet. Ombyggnader görs av vägsträckor med låg standard och omfattande trafik i förortsområdet liksom längs stråken som förbinder Stockholmsområdet och andra delar av Mälardalen. Flaskhalsar byggs bort. Tillfartsvägar till hamnar och flygplatser förbättras.

Kollektivtrafik på vägnätet spelar en stor roll för att förbättra tillgängligheten inom regionen. Många bytespunkter för spårbunden kollektivtrafik i regionen kommer också att bli viktiga omstigningspunkter till bussar. Det gäller såväl inne i regionkärnan, t.ex. vid Slussen, Liljeholmen och vid Gullmarsplan som längre ut,tex.intill stationerna Stockholm Syd och Stockholm Nord. Särskilda busskörfält byggs för att säkra framkomligheten för regionala stombussar och längs infarterna vid trängsel.

Spårtrafikscenario

För att förbättra tillgängligheten mellan Stockholmsområdet och andra delar av Mälardalen har standardförbättringar och andra kapacitetshöjande åtgärder förutsatts längs stråk mot Stockholm och Arlanda från

centrala och norra Sörmland (E 20 samt Rv 57),

västra Mälardalen, södra Västmanland och sydvästra Uppland (E18, Uppsala–Enköping)

Dalarna (Rv 70)

Södra Norrlandskusten och Norduppland (E4 Uppsala–Gävle).

Falun Gä vle

Borlä nge

Avesta

Ludvika

Fagersta

Sala

Uppsala

Enkö ping

Vä sterå s

Kö ping

Strä ngnä s

Eskilstuna

Ö rebro

Sö dertä lje

Katrineholm

Nykö ping

0

Norrkö ping

Infrastrukturutbyggnader i Mälardalen enligt Spårtrafikscenariot

Ur Översiktskartan© Lantmäteriverket Gävle 2002. Medgivande 2002/1360

Alt SPÅ R

Stockholm

Å tgärder i Mälardalens trafiksystem

      Vägar
      Järnvägar
20 km 0   20 km
     

14