Utredning om vissa frågor när det gäller Institutet för tillväxtpolitiska studiers utlandsverksamhet

Innehåll

Beslut vid regeringssammanträde den 13 juni 2002.

Sammanfattning av uppdraget

En särskild utredare tillkallas med uppdrag att lämna förslag på hur Institutet för tillväxtpolitiska studier skall kunna öppna nya kontor och bankkonton i utlandet samt ta på sig samtliga förpliktelser och befogenheter som följer av att vara arbetsgivare för lokalanställd personal i utlandet. Utredaren skall kartlägga de förutsättningar som råder i dag, analysera vilka förändringar som är nödvändiga och ge förslag på lämpliga lösningar.

Institutet för tillväxtpolitiska studier

Den 1 januari 2001 bildades Institutet för tillväxtpolitiska studier (ITPS). ITPS främsta uppgift är att utveckla och tillhandahålla kunskapsunderlag för tillväxtpolitiken bl.a. genom att analysera den ekonomiska utvecklingen som underlag för närings- och innovationspolitiken och den regionala utvecklingspolitiken, samt granska och förmedla kunskap om den internationella utvecklingen.

ITPS skall bl.a. förse det politiska beslutssystemet med omvärldsanalyser av villkoren för tillväxtpolitiken så att beslutsfattare får aktuell kunskap. Analyserna avser såväl den svenska som den internationella utvecklingen. Omvärldsanalys innebär en systematisk och kontinuerlig process som består av insamling, analys och spridning av omvärldsinformation som är av betydelse för tillväxtpolitikens strategiska utformning och därmed Sveriges konkurrenskraft. Det handlar om att följa och lära av politikutvecklingen i andra länder, men också om att observera och tolka trender och tendenser i den globala ekonomin för att i ett tidigt skede analysera vilka krav omvärldsförändringarna ställer på tillväxtpolitiken.

ITPS utlandsbaserade omvärldsbevakning

Genom närvaro i utlandet kan ITPS bygga upp förtroende och skapa nätverk för att nå insikter om de överväganden som resulterar i beslut av privata och offentliga aktörer. Endast på plats är det möjligt att få tillräcklig kunskap om ett visst land för att kunna tolka och förstå händelserna i t.ex. innovationssystem och industriella system och sätta dem i relation till svenska förhållanden.

Den utredning som föregick bildandet av ITPS betonade vikten av att vid omvärldsanalys kunna använda strukturer i utlandet samt att kunna samla in kunskap på plats i olika delar av världen. Myndighetens utlandsbaserade omvärldsbevakning uppmärksammades vidare i den översyn av utlandsstrukturen (dimensionering, organisation och finansiering) som ITPS har genomfört enligt uppdrag i regleringsbrevet för år 2001.

Enligt förordningen (2000:1133) med instruktion för Institutet för tillväxtpolitiska studier skall ITPS bedriva en utlandsbaserad omvärldsbevakning. Den omvärldsbevakning som tidigare bedrevs vid stiftelsen Sveriges Tekniska Attachéer (STATT) har integrerats i verksamheten och ITPS har bl.a. tagit över STATT:s kontor, bankkonton och personal. För närvarande har ITPS tre kontor i utlandet placerade vid Utrikesdepartementets (UD) utlandsmyndigheter i Washington, Los Angeles och Tokyo. På dessa kontor arbetar både utlandsstationerad och lokalt anställd personal.

När det gäller utlandsstationerad personal beslutade regeringen för år 2001 om deras anställningar och de tillhörde UD:s utlandsstruktur. Den 1 januari 2002 infördes regler i inkomstskattelagen (1999:1229) som innebär att andra statligt anställda än anställda vid utrikesförvaltningen eller i biståndsverksamhet, som är stationerade utomlands, inte behöver ta upp vissa kostnadsersättningar och förmåner till beskattning. Vid samma tidpunkt trädde ett kollektivavtal om utlandskontrakt och riktlinjer för anställningsvillkor vid tjänstgöring utomlands, det s.k. URA-avtalet, i kraft. Ändringarna har införts för att anpassa reglerna till det faktum att även myndigheter utanför utrikesförvaltningen och biståndsverksamheten i allt större utsträckning har anställda stationerade i utlandet.

Den 14 maj 2001 träffades ett avtal mellan UD och ITPS som reglerar det administrativa samarbetet mellan myndigheterna när det gäller av ITPS utsänd personal placerad vid svenska utlandsmyndigheter. Avtalet anger att chefen för utlandsmyndigheten har det övergripande ansvaret för den totala verksamheten vid utlandsmyndigheten, att ITPS är arbetsgivare för sin utsända personal såväl administrativt som operativt och att ITPS skall betala för den administrativa service utlandsmyndigheten utför samt för kanslihyra.

Samarbetsavtalet anger vidare att UD och ITPS har ett delat ansvar för lokalanställd personal, som anställts för att arbeta för ITPS. Utlandsmyndigheten har arbetsgivaransvaret medan ITPS har det ekonomiska ansvaret för t.ex. löner.

Behovet av en utredning

En förutsättning för att ITPS skall kunna genomföra en effektiv utlandsbaserad omvärldsbevakning är att ITPS ges möjlighet att öppna nya kontor och bankkonton i utlandet samt att ITPS kan ta på sig samtliga förpliktelser och befogenheter som följer av att vara arbetsgivare för utlandsstationerad och lokalt anställd personal. Eftersom ITPS är en svensk myndighet saknas i dag möjlighet att öppna nya kontor och bankkonton i utlandet. Ändringen i inkomstskattelagen och URA-avtalet har medfört att ITPS sedan den 1 januari 2002 fullt ut kan ta på sig de förpliktelser och befogenheter som följer av arbetsgivarrollen för den utlandsstationerade personalen. ITPS saknar dock fortfarande den möjligheten för i utlandet lokalt anställd personal. Det är angeläget att ITPS ges dessa möjligheter varför frågan hur det skall kunna ske behöver utredas.

Samarbetsavtalet mellan UD och ITPS behöver i sammanhanget ses över.

Uppdraget

En särskild utredare tillkallas med uppdrag att lämna förslag på hur ITPS skall kunna öppna nya kontor och bankkonton i utlandet samt ta på sig samtliga förpliktelser och befogenheter som följer av att vara arbetsgivare för lokalanställd personal i utlandet.

Utredaren skall kartlägga de förutsättningar som i dag råder samt kartlägga hur andra svenska myndigheter har löst motsvarande problem. Utredaren skall vidare analysera vad som krävs för att ITPS skall kunna öppna nya kontor och bankkonton i utlandet samt ta på sig samtliga förpliktelser och befogenheter som följer av att vara arbetsgivare för lokalanställd personal i utlandet. Utredaren skall ge förslag på lämpliga lösningar. Fördelar och nackdelar samt eventuella ekonomiska konsekvenser skall redovisas. Vid ekonomiska konsekvenser skall utredaren även lämna förslag till finansiering. Slutligen skall utredaren utarbeta och redovisa förslag till nödvändiga ändringar i ITPS instruktion och andra författningar.

Utredaren skall därutöver ange huruvida den föreslagna lösningen kan användas av andra myndigheter som också har liknande behov.

Utredaren skall samråda med Arbetsgivarverket samt i den utsträckning som krävs med övriga berörda myndigheter och organisationer.

Utredaren skall hålla berörda arbetstagarorganisationer informerade om arbetet och ge dem tillfälle att framföra synpunkter.

Redovisning av uppdraget

Utredaren skall redovisa sitt uppdrag senast den 1 november 2002.

                       (Näringsdepartementet)