Tilläggsdirektiv till Kommittén för ett europeiskt skoldatanät EUN (U 1997:06)

Innehåll

Beslut vid regeringssammanträde den 19 december 2002.

Uppdraget

Kommittén för ett europeiskt skoldatanät - EUN (U 1997:06) skall ansvara för den svenska insatsen i evenemanget Vår i Europa som initierats av den europeiska kommissionen på uppdrag av det europeiska konventet. Kommittén skall även ansvara för överföringen av de kontrakt som tecknats med den europeiska kommissionen för projekt inom ramen för dess forsknings- och utbildningsprogram till den nyupprättade stiftelsen EUN Partnership. En slutlig redovisning skall lämnas senast den 30 juni 2003.

Bakgrund

Kommittén för ett europeiskt skoldatanät (dir. 1997:65) tillkallades enligt beslut den 24 april 1997 med uppgift att bl.a. samordna den svenska insatsen i uppbyggnaden av ett europeiskt skoldatanät.

Kommittén ansvarar för bl.a. samordningen av projekten European Treasury Browser, Validation Network, dotSAFE, School Managers Centre och Comenius Space till dess att dessa projekt kan överföras till EUN Partnership - ett internationellt icke vinstgivande rättssubjekt upprättat i Belgien enligt den belgiska lagen av den 25 oktober 1919 om "Associations sans but lucratif" - med uppgift att fungera som juridisk person för European Schoolnet. Därutöver driver kommittén de av Sverige initierade och finansierade projekten Virtuella Skolan, MyEurope och den svenska delen av ENIS. Enligt tilläggsdirektiv beslutade den 21 december 2000 (dir. 2000:107) skall kommittén redovisa sitt uppdrag senast den 31 december 2002. Regeringen beslutade om ytterligare tilläggsdirektiv (dir. 2001:85) vid sitt sammanträde den 25 oktober 2001. Enligt dessa skulle kommittén senast den 1 juli 2002 redovisa hur det juridiska ansvaret för samordningen och medverkan i en rad olika EU-finansierade skol- och forskningsprojekt skall kunna överföras till den icke vinstgivande organisationen EUN Partnership.

Ny inriktning

EUN Partnership är sedan den 26 september 2002 operativ och håller för närvarande på att konstituera sig och tillsätta en styrelse. Från och med den 1 januari 2003 övertas kommitténs roll som juridisk representant för det europeiska skoldatanätet av den nybildade stiftelsen EUN Partnership upprättad i Belgien av Danmark, Italien, Norge, Portugal, Sverige och Österrike. Frankrike har nyligen begärt att också få bli ansluten till stiftelsen. Uppdraget för kommittén i detta avseende kan således upphöra med utgången av 2002. Kommittén kommer att hos den europeiska kommissionen begära att de kontrakt som den tecknat med den europeiska kommissionen för projekt inom ramen för dess forsknings- och utbildningsprogram överförs till den nyupprättade stiftelsen. Denna process kommer dock att ta viss tid och under denna period behöver kommittén finnas kvar för att överföringen skall kunna genomföras.

Under våren 2003 kommer den europeiska kommissionen på uppdrag av det europeiska konventet genomföra ett evenemang, Vår i Europa, där skolor i hela Europa inbjuds att delta och bidra till debatten om Europas framtid. Det europeiska skoldatanätet har fått kommissionens uppdrag att svara för evenemanget vad gäller webbplats, stöd till skolor, marknadsföring och aktiviteter. Det är viktigt att svenska skolor stimuleras att aktivt delta och utnyttja de möjligheter för demokratiskt inflytande och medborgarskap samt nätverksbyggande med andra skolor i Europa. Kommittén har goda erfarenheter och stor kompetens att hantera europeiska kampanjer av denna omfattning riktade till skolor varför kommittén bör ansvara för den svenska insatsen i evenemanget Vår i Europa. Den särskilda utredare (dir. 2002:76) som skall förbereda för Statens skolverks förändrade roll och bildandet av en skolutvecklingsmyndighet har i sin rapport Myndigheter på skolområdet - delrapport 2 föreslagit att skolutvecklingsmyndigheten får ett sammanhållande ansvar för IT-frågorna i skolan och att stimulera den fortsatta användningen av IT i skolan och fortsatt utveckla skoldatanäten. I budgetpropositionen för 2003 aviseras ett uppdrag till skolutvecklingsmyndigheten att fortsatt utveckla det nationella skoldatanätet samt att stimulera projekt som kan utgöra svensk medverkan i det europeiska skoldatanätet. Skolutvecklingsmyndigheten skall enligt direktiven till utredaren kunna inrättas senast den 1 mars 2003. Kommittén skall samverka med utredaren för myndigheter inom skolområdet och den nya skolutvecklingsmyndigheten så att kommitténs erfarenheter och kunskaper på området tillvaratas.

                    (Utbildningsdepartementet)