Forum för levande historia

Innehåll

Beslut vid regeringssammanträde den 12 december 2002.

Sammanfattning av uppdraget

En särskild utredare skall leda och genomföra etableringen av myndigheten Forum för levande historia. Forum för levande historia skall vara ett nationellt forum med uppdrag att främja arbete med demokrati, tolerans och mänskliga rättigheter med utgångspunkt i Förintelsen. Forumet skall ha som övergripande mål att stärka människors vilja att aktivt verka för alla människors lika värde.

Utredaren skall bedriva utåtriktad verksamhet. Verksamheten skall i huvudsak bedrivas i enlighet med den verksamhetsplan som kommittén Levande historia (Ku 2001:01) föreslagit för år 2003.

Utredaren skall också vidta de åtgärder som krävs för att myndigheten skall kunna inrättas den 1 juni 2003.

Bakgrund

Informationsinsatsen Levande historia startade hösten 1997 efter att statsminister Göran Persson i partiledardebatten utlovat "information om vad som hände under andra världskriget, den människosyn som låg bakom Förintelsen".

Insatsens syfte är att sprida kunskap och information om Förintelsen och att initiera en bred diskussion kring frågor om demokrati, tolerans, medmänsklighet och människors lika värde.

Den 30 september 1999 beslutade regeringen att tillkalla en kommitté med uppgift att utreda etablerandet av ett forum för levande historia, kommittén Forum för Levande historia (Ku 1999:09). Enligt kommitténs direktiv (dir. 1999:75) skulle forumet behandla frågor om demokrati, tolerans och mänskliga rättigheter med utgångspunkt i Förintelsen. Verksamheten skulle bedrivas i nära kontakt med pågående forskning.

Den 31 januari 2001 överlämnade kommittén betänkandet Forum för Levande historia (SOU 2001:5). Betänkandet har remissbehandlats och en sammanställning av yttrandena finns tillgänglig i Kulturdepartementet (dnr Ku 2001/341/Ka).

Den 25 januari 2001 beslutade regeringen att tillkalla kommittén Levande historia - utåtriktad verksamhet (Ku 2001:01, dir. 2001:6). Dess uppgift var att under åren 2001 och 2002 leda och bedriva den utåtriktade verksamhet som hittills bedrivits inom ramen för projektet Levande historia och av kommittén Forum för Levande historia (Ku 1999:09).

Regeringen föreslog i budgetpropositionen för år 2002 att en ny myndighet, Forum för levande historia, inrättas i Stockholm. Riksdagen beslutade att godkänna regeringens förslag (bet. 2001/02:KrU1, rskr. 2001/02:72).

Regeringen har i budgetpropositionen för år 2002 respektive 2003 föreslagit att 40 miljoner kronor anslås för myndigheten fr.o.m. år 2003 (prop. 2001/02:1, utg.omr. 17, s. 65, prop. 2002/03:1, utg.omr. 17, s. 95).

Den 13 december 2001 beslutade regeringen att ge kommittén Levande historia - utåtriktad verksamhet i uppdrag att förbereda och genomföra etableringen av en ny myndighet, Forum för Levande historia, i Stockholm (Ku 2001:01, dir. 2001:118). Uppdraget skall slutredovisas senast den 31 december 2002.

Den 31 oktober 2002 beslutade regeringen om instruktion för myndigheten Forum för levande historia (SFS 2002:795). Instruktionen träder i kraft den 1 juni 2003 då den nya myndigheten skall inrättas.

Den 31 oktober 2002 utsåg regeringen en överintendent för myndigheten Forum för levande historia.

Utgångspunkter för myndighetens verksamhet

Forum för levande historia skall vara ett nationellt forum med uppdrag att främja arbete med demokrati, tolerans och mänskliga rättigheter med utgångspunkt i Förintelsen. Forumet skall ha som övergripande mål att stärka människors vilja att aktivt verka för alla människors lika värde.

Myndigheten skall bedriva utåtriktad verksamhet med inriktning på kunskap, kultur och utbildning. Myndighetens verksamhet skall bedrivas i nära kontakt med pågående forskning, andra kultur- och utbildningsinstitutioner samt myndigheter, organisationer och föreningar vars verksamhet rör liknande frågor.

Det är viktigt att myndighetens verksamhet når barn och ungdom. Därför är vuxna i barns och ungdomars närmiljö centrala målgrupper. Myndigheten bör kontinuerligt föra en dialog med dessa grupper.

Forum för levande historia skall bidra till ett fördjupat historiemedvetande, bl.a. genom utställningar och konstnärliga uttrycksformer samt genom utbildning, föreläsningar och debatt. Gränsöverskridande och experimentella arbetsmetoder bör uppmuntras i syfte att nå grupper som traditionellt inte återfinns bland besökare till aktiviteter av detta slag.

Utbildning och information är viktiga redskap för att värna mänskliga rättigheter. Myndigheten skall arbeta aktivt med dessa frågor i enlighet med den nationella handlingsplan för de mänskliga rättigheterna som regeringen tagit fram (skr. 2001/02:83).

Myndigheten skall sträva efter att verksamheten når största möjliga geografiska spridning och förankring.

Myndigheten skall utifrån såväl egna som andras initiativ kunna erbjuda stöd till samarbetsprojekt vars mål överensstämmer med myndighetens grundläggande syften.

Myndigheten skall aktivt främja högtidlighållandet av den 27 januari som Förintelsens minnesdag genom skilda initiativ riktade till såväl det offentliga Sverige som föreningsliv, organisationer och enskilda. Myndigheten skall företräda Sverige i den internationella samarbetsgruppen Task Force for International Cooperation on Holocaust Education, Research and Remembrance.

Uppdraget

Utredaren skall utifrån ovanstående utgångspunkter leda och genomföra etableringen av Forum för levande historia och utarbeta en plan för myndighetens verksamhet för år 2003.

Utredaren skall bedriva utåtriktad verksamhet i huvudsak enligt den verksamhetsplan som kommittén Levande historia (Ku 2001:01) föreslagit för år 2003.

Utredaren skall lämna budgetunderlag för åren 2004-2006.

Utredaren skall överväga lämpliga arbetsformer och fatta beslut om bemanning liksom i övrigt utöva arbetsgivarens befogenheter. Utredaren skall fullgöra de åtgärder som krävs enligt lagen (1976:580) om medbestämmande i arbetslivet.

Utredaren skall utarbeta en informationsstrategi för myndigheten.

Utredaren skall lösa de problem av rättslig karaktär som kan uppstå och i övrigt lämna de förslag, ingå nödvändiga avtal och vidta eller förbereda de verkställighetsåtgärder som föranleds av uppdraget så att myndigheten kan inleda sin verksamhet den 1 juni 2003.

Uppdragets genomförande och tidsplan

Arbetet skall bedrivas i nära kontakt med andra kultur- och utbildningsinstitutioner samt myndigheter, organisationer och föreningar vars verksamhet rör liknande frågor.

Utredaren skall samråda med Ekonomistyrningsverket, Arbetsgivarverket och Riksarkivet samt andra berörda myndigheter och organisationer.

Lokalfrågorna skall beredas i samråd med Statens fastighetsverk. För avtal om lokalförhyrning gäller regeringens prövning enligt förordningen (1993:528) om statliga myndigheters lokalförsörjning.

Berörda centrala arbetstagarorganisationer skall hållas informerade om arbetet och ges tillfälle att framföra synpunkter.

Utredaren skall
- påbörja sitt arbete den 1 januari 2003,
- lämna budgetunderlag till regeringen för åren 2004-2006 senast den 28 februari 2003,
- lämna en plan för myndighetens verksamhet år 2003 till regeringen senast den 30 april 2003.

Uppdraget skall, där inget datum anges, redovisas senast den 31 maj 2003.

                        (Kulturdepartementet)