den 18 juni

Svar på fråga 2002/03:1047 om Dalai lamas besök i Sverige

Utrikesminister Anna Lindh

Gustav Fridolin har frågat mig hur jag fortsatt avser att agera för att gentemot Kina markera vikten av religionsfrihet och övriga mänskliga rättigheter för tibetanerna.

Regeringen ser allvarligt på situationen i Tibet och arbetar på flera fronter för att internationellt uppmärksamma brott mot de mänskliga rättigheterna såväl i Tibet som i andra delar av landet. Detta sker genom aktivt deltagande i arbetet inom bland annat FN:s kommission för de mänskliga rättigheterna och andra relevanta FN-organ samt i direkt dialog med Kina, både bilateralt och genom EU. Frågor rörande Tibet ges även stort utrymme i den särskilda dialog för mänskliga rättigheter som EU har med Kina. Vårt budskap i samtliga dessa fora är att Kina måste respektera den tibetanska befolkningens mänskliga rättigheter och det tibetanska folkets rätt att bevara sin kultur och sina religiösa traditioner. Vi framhåller vidare att den autonomi som tillerkänts Tibet även måste få ett konkret innehåll. Det har länge varit vår förhoppning att Kina ska inleda en dialog med Dalai lama om Tibets framtid och vi välkomnar därför de samtal som nyligen ägt rum mellan företrädare för den kinesiska regeringen och Dalai lamas sändebud.

Dalai lamas besök i Sverige i början av juni var av privat karaktär då han bjudits in av en enskild organisation som i samråd med Dalai lamas medarbetare utarbetat ett intensivt besöksprogram. Eftersom besöket var kort och såväl Dalai lama och statsministern som jag själv hade pressade tidsscheman kunde tyvärr inget sammanträffande organiseras denna gång. Det är dock min förhoppning att ett sammanträffande kan bli möjligt i ett annat sammanhang i framtiden. Tilläggas kan att när Dalai lama besökte Sverige i maj 2000 tog såväl statsministern som jag emot honom och vi förde då samtal om bland annat situationen i Tibet.