den 23 maj
Fråga 2002/03:997 av Lars Leijonborg (fp) till statsrådet Hans Karlsson om anställning av utländsk arbetskraft i vården
Vården har ett stort behov av att rekrytera ny personal. Även om arbetslösheten i Sverige är hög är det i praktiken ofta svårt att rekrytera personal med den kompetens som behövs för att vård av hög kvalitet ska kunna bedrivas. Vårdens personalförsörjning är utan tvekan en nyckelfråga för Sveriges framtida välfärd.
De flesta experter som analyserat vårdens personalbehov i ljuset av Sveriges demografiska utveckling har kommit fram till att det omöjligt kan klaras utan tillgång till invandrad arbetskraft. Arbetsmarknadsstyrelsen skriver i sin vårdyrkesprognos att behovet av omvårdnadsutbildad personal till och med år 2015 är 347 000 personer, 23 000 per år. Det beräknade tillskottet från gymnasiets omvårdnadsprogram är i genomsnitt 1000 per år.
För en tid sedan beslöt riksdagen att hos regeringen begära en utredning om en liberalare arbetskraftsinvandring. Det är mycket angeläget att den utredningen snabbt kommer igång.
Men även om den begärda utredningen arbetar mycket snabbt och resultatet blir ett positivt riksdagsbeslut, kommer vårdens problem att växa under tiden. Mycket talar för att det inom ramen för nu gällande regelverk borde ges större möjligheter för vården att anställa utländsk personal.
Jag vill därför fråga statsrådet:
Är statsrådet beredd att medverka till att arbetsmarknadsmyndigheternas tillämpning av det så kallade nyckelpersonsbegreppet ändras så att möjligheterna att anställa utländsk vårdpersonal omedelbart ökas?