den 22 maj

Fråga 2002/03:983 av Johan Linander (c) till justitieminister Thomas Bodström om särskilda beredskapspolisen

Sedan den 1 januari 2002 finns 1 500 särskilda beredskapspoliser utbildade och placerade vid polismyndigheterna runtom i Sverige. Dessa har en bättre utbildning och bättre utrustning än den tidigare beredskapspolisen och ska dessutom kunna användas även i fredstid till polisiära uppgifter.

Enligt förordningen om beredskapspolisen är det regeringen som efter framställning från Rikspolisstyrelsen beslutar när beredskapspoliserna får tas i bruk. Rikspolisstyrelsen har i en skrivelse begärt att detta beslutsmandat ska flyttas från regeringen till Rikspolisstyrelsen, samt att möjligheten att använda den särskilda beredskapspolisen ska utökas.

Den särskilda beredskapspolisen är visserligen fortfarande relativt ny men det är anmärkningsvärt att beredskapspolisen ännu inte varit i tjänst. Såväl till EU-toppmötet i Göteborg som efter händelserna den 11 september 2001 har framställningar om att få använda den särskilda beredskapspolisen gjorts, men regeringen har inte fattat beslut om att de får användas vid ett enda tillfälle.

Mot bakgrund av det ovan anförda vill jag fråga:

Är justitieministern beredd att delegera ansvaret för att besluta om insatser av den särskilda beredskapspolisen till Rikspolisstyrelsen?