den 15 maj

Fråga 2002/03:949 av Cecilia Widegren (m) till justitieminister Thomas Bodström om ökade vardagsbrott

Brottsförebyggandet rådet har redovisat oroande statistik om hur få så kallade "vardagsbrott" som klaras upp och kopplas till en gärningsman. När det gäller de kränkande bostadsinbrotten är det bara i fyra av hundra fall där någon gärningsman pekas ut. Sådana siffror minskar förtroendet för samhällets förmåga att ge säkerhet och trygghet för liv och egendom. Det är lika illa för andra så kallade småbrott: Bara 1 % cykelstölder klaras upp och bara 5 % av bilstölderna om man ser till de fall där en gärningsman kan kopplas till brottet.

För de flesta har polisanmälan av cykelstölder och bilinbrott blivit en formalitet som krävs av försäkringsbolaget. Man vet att inget kommer att hända och ingen skyldig att gripas. Dessa brott, som vissa kallar vardagsbrott, ska inte bli som något vi får lära oss att leva med. Det är vardagsbrotten som människor möter och det är viktigt att samhället visar att de inte accepteras. Att gång på gång se polisens maktlöshet inför bland annat bostadsinbrott, som är en personlig kränkning, och bilinbrott, som är en kostnad och en irritation, urholkar förtroendet för rättsväsendet på sikt. Människor får känslan av att polisen inte klarar av att upprätthålla trygghet och ordning i deras vardag.

Till exempel har bostadsbrotten ökat i Skaraborg med drygt 60 % hittills i år jämfört med samma tid förra året. Det är Skövdepolisen som tagit fram statistik på ökningen av inbrott i villor och fritidshus.

Vilka åtgärder ämnar statsrådet vidta för att minska antalet ouppklarade så kallade vardagsbrott?