den 12 maj
Fråga 2002/03:910 av Jakob Forssmed (kd) till utbildningsminister Thomas Östros om sexuella trakasserier i högskolan
I Göteborgs-Posten den 5 maj refereras en undersökning genomförd på Chalmers i Göteborg med över 4 200 svarande. Undersökningen visar att varannan kvinnlig student utsatts för könskränkande beteende och att en av tre har kränkts sexuellt. Könskränkningarna består i att studenten blir förlöjligad eller inte tas på allvar på grund av sitt kön. De sexuella kränkningarna består bland annat av blickar, beröring och kommentarer av sexuell art. Det är tre gånger så vanligt att en kvinnlig student har utsatts för trakasserier än en manlig student.
Denna undersökning från ett av Sveriges mest välkända lärosäten belyser en allvarlig problematik och ett inte alltför djärvt antagande är att situationen på Chalmers inte är unik. Det är tydligt att lagen om likabehandling av studenter i högskolan, som trädde i kraft 2002, inte har givit tillräckliga resultat.
Det är helt oacceptabelt att människor ska behöva utsättas för kränkningar av denna typ och det kan, förutom rent personliga konsekvenser, leda till konsekvenser för utbildningen i sig. Risken finns att kvinnor väljer att inte söka sig till vissa typer av utbildningar av rädsla för att utsättas för kränkande behandling.
Vad avser ministern att göra för att skärpa åtgärderna för att komma till rätta med problemen med trakasserier av sexuell art eller på grund av kön på högskolan?