den 9 maj
Fråga 2002/03:909 av Mona Jönsson (mp) till justitieminister Thomas Bodström om patriarkala synsätt i domstolarna
Nu får vi rapporter igen om våldtäktsmål där kvinnans beteende och utseende diskuteras och gärningsmännen slipper undan både integritetskränkande frågor och straff. Rapporter från medierna som talar om att gärningsmännen allt för ofta går fria och att det är offrets trovärdighet som ifrågasätts med kränkande frågor förstärker bilden att det patriarkala synsättet fortfarande råder inom domstolarna. Flörtade hon och hade utmanande kläder så är hon en slampa och sådana får räkna med att bli våldtagna. Alltså hon har sig själv att skylla.
I många år har detta synsätt debatterats och ifrågasatts och ändå lever det vidare. Dessutom skickar samhället genom detta mycket olustiga signaler till kvinnor; att det inte är någon idé att anmäla en våldtäkt för gärningsmannen slipper undan men kvinnan riskerar att bli kränkt igen @ i domstolen. Varför är det så svårt för domstolarna att ändra sitt uppenbart manschauvinistiska synsätt och sin normbildning? Rättsväsendet har utbildats angående detta ett flertal gånger men ändå sker ingen större förändring. Vad krävs för att detta "gamla" sätt, att betrakta kvinnor som ständigt sexuellt tillgängliga, ska försvinna från domstolarna?
På vilket sett avser ministern att verka när det gäller problemet med det patriarkala synsätt som fortfarande råder i domstolarna?