den 9 maj

Fråga 2002/03:906 av Anita Sidén (m) till utbildningsminister Thomas Östros om utländska studenter

Utländska medborgare som väljer att studera och forska i Sverige ställs inför många prövningar och systemet är omgärdat av snåriga regler. Varför vill regeringen inte att högutbildade invandrare ska stanna i Sverige? frågar SACO-ekonomerna Håkan Regnér och Åke Zettermark i en debattartikel i Göteborgsposten.

Ett tydligt exempel på den märkliga inställningen till internationella akademiker är återvändanderegeln. Enligt denna regel måste gäststuderande, som ansöker om uppehållstillstånd, ha för avsikt att lämna Sverige då de avslutat sina studier. Detta är ett villkor för att uppehållstillstånd ska beviljas. Regeln är egendomlig inte minst beroende på behoven av högutbildad arbetskraft.

Sedan den 10 december år 2002 har studenten rätt att arbeta under tiden som uppehållstillståndet är beviljat, men tillståndet gäller inte medföljande partner. Med andra ord är systemet endast uppbyggt för ensamstående. Följer maka eller make med ska de inte få möjlighet till förkovran.

Majoriteten av de utländska studenterna måste alltså lämna vårt land efter avslutad högskoleutbildning.

Vad ämnar ministern vidta för åtgärder för att utländska studenter enklare ska kunna få stanna kvar och arbeta efter examen om man så önskar?