den 5 maj

Fråga 2002/03:867 av Annelie Enochson (kd) till utbildningsminister Thomas Östros om tandläkarutbildningen i Göteborg

Riksdagen fattade ett beslut att minska antalet utbildningsplatser för tandläkare vid Göteborgs universitet från höstterminen 1994 från 80 till 40 nybörjarplatser per år. I regleringsbreven under åren 1995@1999 angavs också en årlig minskning av antalet helårsplatser med 40 stycken till tandläkarprogrammet. Denna reglering upphörde i regleringsbrevet för år 2000 vilket Göteborgs universitet tolkade så att regleringen upphört. Eftersom trycket varit stort på att öka antalet platser på grund av många sökande så utökade universitetet platserna till 60 nybörjarplatser från 2001. Med anledning av det ökande antalet studenter så har Göteborgs universitet tillskrivit Utbildningsdepartementet och begärt ekonomisk kompensation för dessa platser. Regeringen har beslutat att lämna regionens skrivelse utan åtgärd eftersom det inte fattats något nytt beslut om antalet platser i riksdagen sedan 1994. Staten har inte under den aktuella tidsperioden framfört någon uppfattning om att utbildningsplatserna ska minskas till den ursprungliga nivån.

Att minska antalet platser från 60 till 40 nybörjarplatser skulle få menliga konsekvenser för den framtida tillgången på tandläkare i landet. Det kan nämnas att ca 25 % av distriktstandläkarna inom folktandvården i Västra Götalandsregionen kommer att gå i pension under den närmaste tioårsperioden.

Vad avser ministern att göra för att lösa den uppkomna situationen och samtidigt se till att antalet platser bibehålls på Göteborgs universitet?