Fråga 2002/03:760 av Helena Zakariasén (s) till statsrådet Berit Andnor om bostadsbidrag
En ensamstående, deltidsarbetande mamma med minderårigt barn uppbär bostadsbidrag. Barnets pappa avlider och efterlämnar en försäkring som har barnet som förmånstagare. Barnet får försäkringspengarna, utan någon som helst dispositionsrätt för mamman.
Försäkringskassan gör då en omräkning av det bostadsbidrag som mamman får, på så sätt att barnets försäkringspengar tas in i beräkningsunderlaget. Detta innebär att bostadsbidraget minskar kraftigt eller försvinner helt. Som skäl för detta förfarande anges lagen om bostadsbidrag, SFS 1993:737 5 § och 7 §.
Det här är inte första exemplet på när reglerna för vad som ska och inte ska räknas in i beräkningsunderlaget slår snett.
Den 1 april i år trädde dock en ändring av denna lag i kraft. Ändringen innebär bland annat att just lagens 5 § nu tar upp flera undantag där barns förmögenhet, till exempel när det handlar om erhållet skadestånd för kränkning med mera, inte ska räknas in i beräkningsunderlaget. Min bestämda åsikt är att samma sak borde gälla när ersättning från livförsäkring utgått till förmån för ett eller flera barn i en familj som uppbär bostadsbidrag.
Min fråga till statsrådet Berit Andnor blir därför:
Avser statsrådet att verka för att undantagen i lagen om bostadsbidrag bör tolkas så att det även innefattar ersättning från livförsäkring som utgått till förmån för ett eller flera barn i en familj som uppbär bostadsbidrag?